4 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΣΚΑΡ


Τέσσερις σπουδαίες μορφές από την ιστορία του κινηματογράφου θα τιμηθούν με Όσκαρ το φθινόπωρο του 2010 από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες και εκπροσώπους της γενιάς του '70 (ξεχωρίζει ανάμεσα σε μια εξαιρετική φουρνιά που έβγαλε εκείνη την εποχή ο αμερικάνικος κινηματογράφος με ονόματα όπως Σπήλμπεργκ, Ντε Πάλμα, Λούκας, Σκορτσέζε) θα λάβει το ειδικό βραβείο Ίρβιν Θάλμπεργκ. O Κόπολα έχει προταθεί στο παρελθόν 13 φορές για Όσκαρ και έχει κερδίσει 5 φορές το χρυσό αγαλματίδιο (Σεναρίου για το Πάτον το 1970 και για το Νονό το 1972, Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου για το Νονό 2 το 1974).

Μια από τις εξέχουσες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου, πρεσβευτής της Ευρώπης και ένας από τους πατέρες της περίφημης ιστορίας της Νουβέλ Βάγκ ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ θα απολαύσει μια ξεχωριστή τιμή με την απονομή του τιμητικού Όσκαρ στο σύνολο μιας σπουδαίας διαδρομής που ανέδειξε την έβδομη τέχνη. Μιλάμε αναμφισβήτητα για μια από τις εξέχουσες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου με συμμετοχή, τιμές και διακρίσεις σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και events της Γηραιάς Ηπείρου (Κάνες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Ρότερντάμ και Σεζάρ και Φέλιξ) αλλά ουδέποτε στα Όσκαρ ή τις Χρυσές Σφαίρες. Ενδεικτικοί τίτλοι από την φιλμογραφία του : "Με κομμένη την ανάσα", "Άλφαβιλ","Τρελός Πιερό"

Μαθήτευσε στο Άκτορς Στούντιο και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην "Κουκλίτσα" του Ελία Καζάν. Η περίφημη σκηνή φλερτ του Ελάι Γουάλας με την Κάρολ Μπέικερ, αν και δεν έχει δευτερόλεπτο γυμνού ή ερωτικής πράξης ξεχιλίζει από ερωτισμό για πολλούς ιστορικούς και κριτικούς κινηματογράφου. Από τότε πρωταγωνίστησε και έπαιξε σε 150 και πλέον κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές σε Ευρώπη και Αμερική. Ξεχωρίζει βέβαια σε ρόλους κακών και σε γουέστερν σε ταινίες όπως "Και οι Επτά ήταν υπέροχοι", "Ο Καλός, ο κακός και ο άσχημος", "Οι αταίριαστοι". Συνεργάστηκε με σκκηνοθέτες όπως Κόπολα, Λεόνε, Χιούστον, ενώ το 2010 σε ηλικία 95 ετών (!!!) πέρα από το τιμητικό Όσκαρ εμφανίζεται και στο sequel τουWall Street σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν.

Τέλος άλλη μια μορφή που θα τιμηθεί αφορά περισσότερο στην έρευνα, στην αφοσίωση και στην αγάπη για τον κινηματογράφο που μπορεί να υπάρξει μέσα από το έργο ζωής που κατέθεσε ο Κέβιν Μπράουνλόου όλα αυτά τα χρόνια. Ιστορικός του Κινηματογράφου, Κινηματογραφιστής και δημιουργός τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών ο Μπράουνλόου αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του έργου του στην έρευνα, στην μελέτη, στην διάσωση και στην καταγραφή ενός σπουδαίου κοματιού της έβδομης τέχνης, την εποχή που ξεκίνησαν όλα για να εξελιχθούν μαγικά όπως τα ξέρουμε. Μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ και βιβλίων ο Μπράουνλόου απεικονίζει και παρουσίαζει την εποχή του βωβού κινηματογράφου, τα πρώτα δύσκολα και ηρωικά χρόνια της έβδομης τέχνης από το 1895 μέχρι και το 1928. Το έργο του στο συγκεκριμένο κομμάτι της κινηματογραφικής ιστορίας θεωρείται μοναδικής σπουδαιότητας και για αυτό χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης της Ακαδημίας, που φέτος αποφάσισε να του απονείμει ένα τιμητικό όσκαρ για αυτή την ξεχωριστή μελέτη και έρευνα.

Οι απονομές των τιμητικών όσκαρ θα γίνουν στις 13 Νοεμβρίου στο Λος Άντζελες σε μια ειδική τελετή που θα μικρόμέρος της θα προβληθεί μέσω του ιντερνετ αλλά τηλεοπτικά το βράδυ της Απονομής των όσκαρ το Φεβρουάριο του 2011.

Update: Σε νεότερη ενημέρωση που υπήρξε από το Hollywood Reporter αναφέρεται πως σύμφωνα με πληροφορίες από την Ακαδημία ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ δεν γνωρίζει ότι κέρδισε τιμητικό Όσκαρ. Του έχουν λέει στείλει φαξ, μειλ, επιστολή με το ταχυδρομείο (κούριερ για την ακρίβεια), του τηλεφωνήσαν, ενημέρωσαν φίλους και συνεργάτες να του μεταφέρουν τα χαρμόσυνα σιχαρίκια αλλά δεν απαντάει γενικώς! Υποψιάζομαι ότι ο Γκοντάρ είτε είναι απασχολημένος με κάποιο πλάνο, είτε έχει κάποιο πρσωπικό θέμα, είτε (αυτό το κόβω το πλέον πιθανό) δεν του καίγεται καρφάκι για τις οσκαρικές παράτες των Αμερικάνων. Οι άλλοι τρεις χάρηκαν λέει το δημοσίευμα πάρα πολύ με την τιμή, ο δε Μπράουνλόου ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο της Ακαδημίας τηλεφωνικά μεταξύ τρίτου και τέταρτου ονείρου (λόγω διαφοράς ώρας Λος Άντζελες - Λονδίνου) και εξέφρασε έκπληξη και συγκίνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ