Γ.Οικονομιδης: Είμαστε πίσω σαν σκηνοθέτες από την σκληρή πραγματικότητα!



Ολοκληρώθηκε το 50 Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Θεσσαλονίκης που έγινε στον Αλέξανδρο την περασμένη εβδομάδα. Το κοινό είδε για ακόμη μια φορά πλήθος εξαιρετικών επιλογών από την διεθνή παραγωγή μικρού μήκους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσία του Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος επισκέπτεται το Φεστιβάλ για 4η φορά αλλά και του Γιώργου Ζώη που πρόβαλε την μικρού μήκους ταινία του Casus Belli.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις ταινίες των δύο δημιουργών αλλά και γύρω από τον νέο ελληνικό κινηματογράφο. Ο Γιάννης Οικονομίδης απάντησε για άλλη μια φορά για το σκληρό περιεχομενο των ταινιών του (και αυτό είναι πλέον μια κουραστική κουβεντα αφού ο Οικονομίδης έχει ήδη προσδιορίσει το σινεμά που τον αφορά ως κινηματογραφιστή).  Τοποθετήθηκε πάντως λέγοντας πως οι Έλληνες σκηνοθέτες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να φτάσουν την σκληρότερη επικαιρότητα αλλά και συναδέλφους τους στο εξωτερικό όπως ο Χάνεκε ή Μαικ Λι.

Το κοινό ρώτησε τον Οικονομίδη και για το νέο κύμα των κινηματογραφιστών που διακρίνονται στο εξωτερικό αλλά προς απογοήτευση τους εισέπραξαν την θετική αντίδραση του σκηνοθέτη: "Έξω πάμε καλά. Το θέμα είναι τι γίνεται μέσα. Οι Έλληνες έχουν πρόβλημα με τον ελληνικό κινηματογράφο. Μιλάμε για ταινίες που σαρώνουν βραβεία αλλά πόσα εισητήρια κάνουν άραγε?" αναρωτήθηκε ο Γ. Οικονομίδης για να προσθέσει "Υπάρχει μια προκατάληψη για τις ελληνικές ταινίες. Αν το ιρανικό "Ένας Χωρισμός" είχε γυριστεί από Έλληνα σκηνοθέτη θα του είχαν γυρίσει την πλάτη. Τώρα που είναι μια ιρανική ταινία, μια ταινία δηλ. που δεν αναφέρεται άμεσα στο δικό μας περιβάλλον, σπάει ταμεία και όλοι μιλάνε για ένα αριστούργημα. Κι όμως οι διάλογοι, οι ήρωες και οι καταστάσεις παραπέμπουν άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα."

Όσο για τον Γ. Ζώη μίλησε για το πως γυρίστηκε το Casus Belli και αποκάλυψε κάποια από τα επόμενα σχέδια του που έχουν να κάνουν με την ετοιμασία μιας μεγάλου μήκους ταινίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ