ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ!



Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ! Τζον Μάλκοβιτς (ο γκλαμ επισκέπτης του 48ου Φεστιβάλ που ξεκινάει σε 10 μέρες) με φραπεδιά, καζαν ντιπί, λακούβες του μετρό και μπόλικη θερμαϊκίλα (σ.σ. η διάσημη μπόχα του Θερμαικού, μυρωδιά - χαρμάνι για τους Θεσσαλονικείς)!


ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗ


"Αφού θέλουν φεστιβάλ θα το έχουν! 200 και βάλε ταινίες, 10 masterclasses, πάνω από 10 παράλληλα γεγονότα - εκδηλώσεις και μια ντουζίνα γνωστά ονόματα για όλα τα γούστα (α, β ή γ διαλογής). Δωστε κουλτούρα στο λαό!" Αυτά σκέφτηκε η Δέσποινα Μουζάκη (λέμε τώρα και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα) και αυτά έπραξε. Και ξανά βλεπουμε ένα φεστιβάλ που ναι θα τραβήξει βλέμματα και εντυπώσεις από το εξωτερικό, ναι προτείνει πράγματα και πλέον ξεκάθαρα η φιλοσοφία του δεν είναι η ευρωπαϊκή και ασιατική αρτιστικ παραμυθένια μενταλιτέ του Μισέλ και του Εϊπίδη αλλά ο πλούτος και ο μεγάλος όγκος εκδηλώσεων (μέχρι σκασμού), ο ρεαλισμός, το αμερικάνικο ανεξάρτητο κινηματογραφικό πνεύμα, η γκλαμουριά (πότε ντεμέκ και πότε αληθινή).


ΣΤΟ ΨΗΤΟ


Κατά τα λοιπά η Κωνσταντίνα Βούλγαρη και ο Θάνος Αναστόπουλος εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στο διεθνές διαγωνιστικό ενώ άλλοι δύο Έλληνες της διασποράς, ο Σπύρος Σταθουλόπουλος και ο Θανάσης Καρανικόλας δίνουν το παρόν στο επίσημο πρόγραμμα. Μόλις μια ταινία πρέρχεται από την Άπω Ανατολή (το λέω αυτό γιατί 9 στις 10 ο Χρυσός Αλέξανδρος καταλήγει στα χερια τους) ενώ η Ευρώπη έχει φέτος την τιμητική της (Ισπανία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ρωσία, Πολωνία). Τζον Σειλς, Κρις Κούπερ, Ντειβιντ Στραδερν, Γουλιάμ Κλαιν, Αλφόνσο Κουαρόν, Ντιέγκο Λούνα, Σαμ Ροκγουελ, Άζια Αρτζέντο είναι τα πρόσωπα (διάσημα ή μη) που θα έρθουν και θα τα μάθετε λεπτομερώς από τον τύπο και φυσικά το 10ημερο του φεστιβάλ θα τα αναλύουμε ένα προς ένα.
14 ταινίες είναι υποψήφιες για τα κρατικά βραβεία ποιότητας (ενώ περιμένουμε τον νέο Υπουργό Πολιτισμού να εκφραστεί πάνω στην νέα κινηματογραφική πολιτική που ο προκάτοχος του δεσμέυτηκε ότι θα κάνει νόμο του κράτους), το digitalwave και το Focus δίνουν τις δικές τους προτάσεις που περιστρέφονται γύρω από το νέο ενώ το Independence days προβάλει το νέο σινεμά της Ινδοκίνας και της Αμερικής, το βαλκανικό πανόραμα τιμάει φέτος την Ρουμανία, ο Νίκος Νικολαϊδης θα είναι παρών - απών (σπάνια ευκαιρία η προβολή της μικρούς μήκους ταινίας του LACRIMAE RERUM, γυρισμένη το 1962, που αργότερα ο ίδιος την διέγραψε και καταδίκασε ως "απαράδεκτη"), υπάρχει επιπλέον μια λίστα ταινιών που σχετίζονται με το ελληνικό φιλμ νουάρ (όσο νουάρ μπορούν να είναι βέβαια κάποιες από αυτές), ειδικό αφιέρωμα στο νέο ισπανικό σινεμά. Για να μην αναφερθώ στα εικαστικά και μουσικά γεγονότα και χαπενινγκς. Όρεξη να έχετε και 10 μέρες να τρέχετε για να προλάβετε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ