Ο Ρότζερ Ντίκινς δεν είναι loser (video)


Blade Runner 2049

Το χρονικό μιας καριέρας για έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές μέσα από 14 οσκαρικές υποψηφιότητες.



Ο Ρότζερ Ντίκινς είναι μια ειδική περίπτωση για την οσκαρική ιστορία. Έχοντας ήδη 13 χαμένες υποψηφιότητες ο Ντίκινς πιθανόν αισιοδοξεί ότι η τρίτη συνεργασία του με τον Ντενί Βιλνέβ στο Blade Runner 2049 θα του δώσει επιτέλους το Όσκαρ. Τα προγνωστικά είναι υπέρ του, το βραβείο που έλαβε πριν μερικές μερές από το Σωματείο Κινηματογραφιστών (ASC) επιβεβαιώνει την δυναμική της φετινής οσκαρικής υποψηφιότητας του. Ωστόσο το ASC έχει αναγνωρίσει την αξία της δουλειάς του και στο παρελθόν, αρχής γενομένης από την βράβευση του για την υπέροχη κινηματογράφιση στο αριστούργημα του Φράνκ Ντάραμποντ Τελευταία Έξοδος - Ρίτα Χεϊγουορθ και μέχρι το 2011 που του απένειμε και το τιμητικό βραβείο του σωματείου για την συνολική προσφορά του.

Ο Ντίκινς έχει μια πλούσια διαδρομή στο ενεργητικό του ως κινηματογραφιστής ξεκινώντας από το χώρο του ντοκιμαντέρ για να περάσει αργότερα στη μυθοπλασία συνεργαζόμενος με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε (Κουντούν), Ρον Χάουαρντ (Ένας Υπέροχος Άνθρωπος), Τζον Σεϊλς (Το Ψάρι του Πάθους), Στήβεν Ντάλντρι (Σφραγισμένα Χείλη), Σαμ Μέντες (Ο Δρόμος προς την Απώλεια και Skyfall).

Ο ανταγωνισμός που έχει για την απονομή της 4ης Μαρτίου δείχνει ότι μόνο αυτονόητη δεν είναι μια οσκαρική βράβευση του: Φαν Χοϊτέμα για τη Δουνκέρη του Κ. Νόλαν, Μπρούνο Ντελμπονέλ για την Πιο Σκοτεινή Ώρα του Τζό Ραϊτ, Ρεϊτσελ Μόρις στην ιστορίκή πρώτη γυναικεία παρουσία στην κατηγορία για την κινηματογράφηση του Mudbound και ο Νταν Λόστεν για τη Μορφή του Νερού, το οσκαρικό φαβορί της φετινής οσκαρικής κούρσας.

Δείτε σε αυτό το όμορφο βίντεο την οσκαρική πορεία του, έναν κινηματογραφικό και εικαστικό πλούτο μοναδικών εικόνων. Ας ελπίσουμε φέτος ότι το ατυχές οσκαρικό σερί θα σπάσει. Πάντως ο Ρότζερ Ντίκινς μόνο λούζερ δεν είναι.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ