ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ DVD


Ένα σπάνιο δώρο επιφυλλάσει το περιόδικο ΤΗΛΕΡΑΜΑ στους κινηματογραφόφιλους. Μια σπάνια και συλλεκτική έκδοση μιας ακυκλοφόρητης και εν πολλοίς άγνωστης ταινίας του Νίκου Κούνδουρου στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά σε dvd και μάλιστα με άρτια εικόνα και ήχο! Ο λόγος για τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ του Νίκου Κούνδουρου, μια ταινία με την δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο.


Γυρισμένη το 1958, αποτελεί μια από τις πρώτες κινηματογραφικές καταθέσεις σχετικά με τον Εμφύλιο, μια πικρή ιστορία που ακόμα και σήμερα διχάζει την Ελλάδα. Η ταινία παίχτηκε μόλις μια εβδομάδα στις αθηναϊκές αίθουσες, κόβωντας 13 χιλ εισητήρια και στη συνέχεια λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε στην εποχή της αφού θύμιζε οικεία κακά και ουσιαστικά η πρώτη ανενόχλητη διανομή της πραγματοποιήθηκε 50 χρόνια μετά, το 2008! Στο διάστημα αυτό ελάχιστες φορές κατόρθωσε να βρει επαφή με το κοινό, κυρίως σε ρετροσπεκτίβες που αφορούσαν το σύνολο του έργου του Νίκου Κούνδουρου (όπως αυτή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1996).

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου οι Παράνομοι αποτελούν μια από τις πλέον τολμηρές παραγωγές της Φινος Φιλμς σε μια δύσκολη εποχή. Για τον Κούνδουρο αποτελεί μια θαραλλέα προσπάθεια να μιλήσει στο παρόν για μείζωνα κοινωνικά ζητήματα καθώς η περίφημη "συμφιλίωση" δεν έχει επέλθει ούτε ως πολιτικό γεγονός. Μην ξεχνάμε πως αυτό συμβαίνει στα νεορεαλιστικά "Μαγική Πόλις" και "Δράκος". Στους "Παράνομους χωρίς να προδίδει αυτη τη φόρμα ικανοποιεί μια πιο ιμπρεσιονιστική εκφραστική γραμμή.

Ο κριτικός Αντώνης Μοσχοβάκης σημειώνει στον "Ανεξάρτητο Τύπο" το 1958 πως η σκηνοθεσία του Κούνδουρου εδώ είναι "υπέροχα εμπνευσμένη και δημιουργική με εικόνες που πάλλονται από έναν έντονο δυναμισμό και δημιουργούν ένα στυλ γεμάτο πάθος και τραχύτητα".

Να σημειωθεί πως τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις ενώ αξίζει να προσέξετε την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζιοβάνι Βαριάνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ