ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ


Και μια που πήρε το ιστολόγιο ενημερωτικό χαρακτήρα με το τελευταίο post είπα να κρατήσω χαρακτήρα και να σου δώσω άλλες δύο ειδησούλες κινηματογραφικές.

1. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η γνωστή χλιαρή διαδικασία που λαμβάνει χώρα τέλος Νοέμβρη μετά το τέλος του Φεστιβάλ στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Και χρειάστηκε ειλικρινής προσπάθεια αλλά ναι επετεύχθη! Μόλις 14 οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού κι αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους, που βέβαια όλοι καταλήγουν στο πάγιο άιτημα των κινηματογραφιστών για περισσότερα λεφτά. Αξιοσημειώτο το γεγονός ότι οι μισές (07) από τις 14 συμμετοχές έχουν ήδη δοκιμαστεί στις σκοτεινές αίθουσες. Το ίδιο φτωχή η κατάσταση και στα ντοκιμαντέρ με μόλις τρεις (03) υποψηφιότητες (δηλαδή ο ένας θα καεί σίγουρα και οι άλλοι δύο θα φύγουν χαμογελαστοί). Ο κατάλογος έχει ως εξής :

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜEΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
(αναφέρεται τίτλος και σκηνοθέτης)

1. URANYA Κώστας Καπάκας
2. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Βασίλης Δούβλης
3. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ Όλγα Μαλέα – Κουταλίδου
4. ΠΑΡΕΕΣ Σωτήρης Γκορίτσας
5. ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Θοδωρής Αθερίδης
6. STRAIGHT STORY Έφη Μουρίκη – Βλαδίμηρος Κυριακίδης
7. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Κώστας Σφήκας
8. ALTER EGO Νικόλας Δημητρόπουλος
9. ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ Βασίλης Βαφέας
10. ΚΛΕΦΤΕΣ Μάκης Παπαδημητράτος
11. VALSE SENTIMENTALE Κωνσταντίνα Βούλγαρη
12. ΚΟΡΟΪΔΟ ΕΝ «ΤΑΞΕΙ» Ιωάννης Παρακευόπουλος
13. EL GRECO Γιάννης Σμαραγδής
14. ΔΙΟΡΘΩΣΗ Θάνος Αναστόπουλος

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

1. ΜΥΣΤΙΚΑ Σταύρος Στάγκος
2. ΠΟΛΥ ΜΙΛΑΣ…ΠΟΛΥ ΚΛΑΙΣ Δημήτρης Κατσικούδης
3. Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Της ΕΚΛΕΙΨΗΣ Ανδρέας Πάντζης

2. ΟΣΚΑΡ ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Εκτός από τα Κρατικά Βραβεία ανακοινώθηκαν και οι 63 ταινίες που θα συμμετέχουν στην επόμενη απονομή του Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα τους με τον ΕΝΤΟΥΑΡΤ της Αγγελικής Αντωνίου και της ευχόμαστε (νομίζω όλοι) ολόψυχα καλή τύχη και μακάρι να σπάσει αυτή την 30χρονη εκκωφαντική απουσία μας από την τελική 5αδα της απονομής.

Η Βολιβία τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, το Ισραήλ κόπηκε γιατί έστειλε ταινία με αγγλικούς διαλογούς (όπως την πάθαμε εμείς το 2005 με τις Νύφες) και η Ταιβάν αγνόησε παραδόξως τον Ανγκ Λι και το "Προσοχή: Πόθος". Για τους υπόλοιπους πρώτοτυπη η επιλογή της Γαλλίας να εκπροσωπηθεί με την "Περσέπολη", η Ρουμανία έστειλε τον Χρυσό Φοίνικα της, ενώ αρκετές συμμετέχουσες χώρες παρουσιάζουν δοκιμασμένα πρόσωπα όπως Γίρι Μένζελ, Αντρει Βαϊντα, Ντενίς Αρκάν, Φατίχ Ακίν, Τζιουζέπε Τορνατόρε, Μανουέλ Ντε Ολιβέιρα, Νικίτα Μιχαλκοφ, Ροϊ Άντερσον.

Περισσότερα για τα Όσκαρ προσεχώς απλά κλείνω λέγοντας πως η Μαριόν Κοτιγιάρ φλερτάρει με την ερμηνεία της ως Εντιθ Πιάφ με μια υποψηφίότητα αφού σταθερά εδώ και 2-3 μήνες το όνομα της παίζει στα αμερικάνικα media και bloggs. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για προβλέψεις...

Για να δεις τις 63 ταινίες και τους σκηνοθέτες που θα ήθελαν να φτάσουν στο Λος Άντζελες στις 24 Φεβρουαρίου 2008 μπορείς να ψάξεις την επίσημη ιστοσελίδα των Όσκαρ

Σχόλια

Ο χρήστης Maria Mikro Analogo είπε…
Δεν ξέρω αν η Κοτιγιάρ θα το κερδίσει το όσκαρ (παίζονται κι εκεί διάφορα παιχνιδάκια) αλλά η ερμηνεία της ως Πιάφ ήταν το λιγότερο συγκλονιστική! Καλημέρες :-)
Ο χρήστης igkros είπε…
@ Μαρια

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ