ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΑ

Ο τυφλοσούρτης της πρώτης εκπομπής μου στο νέο πρόγραμμα του 9.58. Συνεπώς και μια νέα ετικέτα στο μπλογκ (Αντί για ένα νέο μπλογκ όπως είχα πρόθεση αρχικά). Καλή αρχή μου!


ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΑΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Πιο πολύ κι από τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα . Αυτός είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής που θα σας κρατάει συντροφιά από σήμερα και κάθε μέρα Δευτέρα με Παρασκευή 6 με 7 το απόγευμα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε καθημερινά ένα μεγάλο ταξίδι στην Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την μουσική και τα τραγούδια. Ένα πρόσωπο, μια μπάντα, μια γεωγραφική περιοχή, ένα γεγονός, μια ταινία, ένα βιβλίο θα αποτελούν κάθε φορά την αιτία και την αφορμή για να περιηγηθούμε στον πλανήτη Γη μουσικά. Σήμερα βέβαια μια που είναι και η πρώτη μας συνάντηση το θέμα μας θα είναι λίγο περισσότερο ελεύθερο μουσικά. Επιβιβαστείτε λοιπόν και καθιστέ αναπαυτικά. Διαβατήρια και αποσκευές στις θέσεις τους, ο οδηγός βάζει μπροστά και φύγαμε για το ταξίδι!

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ : ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΗ

Ταξίδι. Στο λεξικό η λέξη ερμηνευτικά έχει την σημασία της μετάβασης από έναν τόπο σε έναν άλλο και πιο ειδικά όταν αυτό γίνεται με κάποιο μέσο συγκοινωνίας. Λένε πως οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να ταξιδέψεις είναι πολλοί. Αν σου αρέσει να πατάς σταθερά στη γη ξεκινάς με τα πόδια. Είναι ο πιο σίγουρος και ο πιο αρχαίος τρόπος ταξιδιού. αν το ταξίδι βέβαια είναι μεγάλο θα χρειαστεί να λιώσεις αρκετά ζευγάρια παπούτσια. Θέλει υπομονή, σοφία και θάρρος γιατί οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι αρκετοί. Όμως αιώνες μετά έχει αποδειχτεί πως ο άνθρωπος δεν φοβήθηκε καμία πρόκληση. Αν είναι το ταξίδι να σου προσφέρει συγκινήσεις γιατί να φοβηθείς και εσύ?

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Για αυτούς που από την αρχή λάτρεψαν την ταχύτητα η κίνηση των ίππων είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος ταξιδιού. Λένε πως ο τροχός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Η μια ρόδα έγινε δύο. Μετά τρεις , μετά τέσσερις. Στην αρχή το ταξίδι αυτό γινόταν με ένα, με 2 ή με 4 άλογα. Σήμερα πλέον με πολλά. Όσο πιο πολλά τα άλογα τόσο πιο γρήγορο και εντυπωσιακό το ταξίδι. Λεωφορείο, δίκυκλο ή ΙΧ δεν έχει σημασία. Φτάνει να είσαι καλός οδηγός και να φτάνεις στο προορισμό σου με ασφάλεια.

ΜΟΥΣΙΚΗ – MANOU «NYXTERINH EKPOMPH»

Μετά ήρθε η σειρά της ατμομηχανής. Στα δύσκολα χρόνια του Τρικούπη το ταξίδι του τρένου ήταν αξιοσημείωτο ως γεγονός. Σήμερα στην Ιαπωνία 500 χλμ απόστασης γίνονται με τα πιο υπερσύγχρονα τρένα σε λιγότερο από 3 ώρες. Με ένα τρένο μπορείς πια να επισκεφτείς ακόμη και το Λονδίνο διαπερνώντας την Μάγχη.

MOUSIKH : ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ «ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ»

Όμως εκτός από την στεριά ο άνθρωπος σύντομα έμαθε να χρησιμοποιεί τον αέρα και τη θάλασσα για τα ταξίδια του. Τολμηροί εξερευνητές (Από τον Πυθέα μέχρι τον Αμέρικο Βεσπούκι και από τον Κόλομβο μέχρι τον Μάρκο Πόλο και τον Μαγγελάνο) έφτασαν στα πέρατα της γης με ένα καράβι για να γνωρίσουν πολιτισμούς και ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από όσους έβλεπαν στην πατρίδα τους. Επιστρέφοντας πίσω οι ιστορίες τους και τα αναμνηστικά που φέρνανε μάγευαν τους ανθρώπους που ένιωθαν ότι δεν είναι μόνοι αλλά ότι υπάρχουν άνθρωποι τόσο στην αφιλόξενη δύση όσο και στην αινιγματική ανατολή.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ «ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ»

Σήμερα όλα αυτά είναι εύκολο να τα επισκεφτείς με ένα αεροπλάνο. Με το εισιτήριο που παραλαμβάνεις στο γκισέ του αεροδρομίου είσαι πλέον έτοιμος να κατακτήσεις με τη σειρά σου τις 5 ηπείρους. Από την Θεσσαλονίκη φεύγεις για Ευρώπη και από εκεί για Νέα Υόρκη, Μπουένος Αϊρες, Τόκιο, Πεκίνο, Γιοχάνεσμπουργκ και όλες τις άλλες λαμπρές πολιτείες του πλανήτη Γη. Από την εποχή του Ικάρου ο άνθρωπος άπλωνε τα φτερά του μα δεν κατάφερνε να απογειωθεί. Ήταν ένα όνειρο που δείλιαζε τόσο να τολμήσει μέχρι που το πήρε απόφαση και το κατάφερε. Έστω κι αν μέχρι τότε πετούσε νοερά με τη βοήθεια του μυαλού

ΜΟΥΣΙΚΗ – NATALIE MERCHANT «SPACE ODDITY»

Υπάρχουν βέβαια και πιο θεωρητικοί μα το ίδιο ταξιδιάρικοι τρόποι για να γνωρίσεις όλα αυτά τα μέρη που ονειρεύεσαι. Η γλώσσα και η φαντασία της ποίησης σε ταξιδεύει. Ένας αρχαίος ποιητής ο Όμηρος μας αφηγείται το ταξίδι ενός ανθρώπου. Σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τέλειωσαν θυμάται κάπου ο Γιώργος Σεφέρης ενώ ο Καβάφης μιλώντας για την Ιθάκη θεωρεί το ταξίδι καθεαυτό σημαντική εμπειρία. Ο Ιούλιος Βέρν αποτελεί έναν από τους πιο ταξιδιωτικούς συγγραφείς κι ας έκανε τον γύρο του κόσμου απλά με την βοήθεια του μυαλού. Και έφτασε σε μέρη αρκετά απλά φωτογραφίζοντας εικόνες που ουδέποτε είχε την χαρά να απολαύσει. Και περιπλανήθηκε πολύ. Πότε σαν φλεγματικός Φιλέας Φογκ, πότε σαν Νέμο, πότε πολυμήχανος Οδυσσέας, πότε σαν Σεβάχ και κάποτε και ως Οδυσσεβάχ που ποθούσε να φτάσει στην Ιθαγδάτη του

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ»

Η τέχνη σε όλες τις μορφές μας μιλάει για την έννοια και την ιδέα του ταξιδιού. Ο τρόπος αυτός δεν απαιτεί πολλά λεφτά, ούτε συνάλλαγμα, ούτε καν έλεγχο διαβατηρίων και άλλες άχαρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό για να ταξιδέψεις πρέπει να βάλεις την δημιουργικότητα και την φαντασία σου σε εφαρμογή. Βλέπετε η εικόνα δεν αποτελεί αυτοσκοπό απλά ένα πολύτιμο εργαλείο για να νιώσεις τα διαφορετικά ερεθίσματα. Είναι μέσο για να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα που λαμβάνει η όραση, μια από τις 5 αισθήσεις. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την γεύση, την όσφρηση, την αφή αν αποφασίσεις στο ταξίδι σου να αφουγκραστείς τα μυστικά και τις συνήθειες ενός τόπου με την γλώσσα σου, τα χέρια ή την μύτη. Αυτό δεν αφορά απλώς την τροφή ή τα ποτά μα και πανάρχαιες ιεροτελεστίες που αυτή τη στιγμή δεν περιγράφονται.

MOYSIKH - MARIZA «FADO TRISTE»

Για το δικό μας ταξίδι θα χρησιμοποιήσω τουλάχιστον στην αρχή την ακοή. Για να μπορέσω να σου κεντρίσω την φαντασία. και το μέσο με το όποιο θα γίνει η μεταφορά δεν αφορά τίποτα από όλα αυτά που σου είπα. Τουλάχιστον στην πραγματικότητα. Και ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέσο? Μα η μουσική. Ήχοι και στίχοι που ακούγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μελωδίες και τραγούδια με διαφορετικές νότες που όμως εκφράζουν μια κοινή ανάγκη. Την ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία, για ταξίδι και περιπέτεια. Με αυτό το μέσο θα σε πηγαίνω κάθε μέρα σε μέρη μακρινά ή κοντινά. Και θα σου λέω για μουσικούς και καλλιτέχνες που ίσως να κεντρίσουν και τη δική σου προσοχή.

MOYSIKH – ABBEY LINCOLN «MUSIC IS MAGIC»


Βλέπεις οι άνθρωποι προσφέρουν συγκινήσεις μα και απογοητεύσεις. Μπορείς να τους γνωρίσεις, να τους συμπαθήσεις, να τους κάνεις φίλους, να μοιραστείς ανάγκες και μυστικά μαζί τους, να τους αγαπήσεις, να τους ερωτευτείς. Όμως κάποιες φορές οι άνθρωποι σου κρύβονται και δεν λένε αλήθεια. Τότε την θέση τους μπορεί να πάρει η μουσική και τα τραγούδια τους. Και να σου πούνε όλα αυτά που κρύβονται ή δεν λέγονται. Τα τραγούδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις για να σου δώσουν όσα χρειάζονται στο ταξίδι μας. Και έτσι μπορούν να μιλάνε για την αγωνία των ανθρώπων για το μέλλον, να γίνονται αγωνιστικά και να θέτουν την κοινωνία και τους πολίτες επί των τύπων των ήλων. Μπορούν να σου φανερώσουν την χαρά και το κέφι που δύσκολα εκφράζεται κάποιες φορές. Κι ακόμα μπορούν να σκύψουν και να σε αγκαλιάσουν και να σου πουν για τις πίκρες και τις στενοχώριες της ζωής. Για την φτώχεια και την μοναξιά, για την λατρεία και την πίστη, για την αγάπη και τον έρωτα, για τον πόθο που δεν βρίσκει ανταπόκριση ή που χάθηκε μέσα σε μια βροχή από δάκρυα.

Είναι ακριβώς αυτό που κάποτε είπε και ένας σοφός ποιητής:

Πιο πολύ κι από τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα ...

Σχόλια

Ο χρήστης Maria Mikro Analogo είπε…
Καλή αρχή!!!!! :-) Καλησπέρες
Ο χρήστης Maria Mikro Analogo είπε…
Ξέχασα να σου πω πριν συγχαρητήρια για τα κέιμενα. Υπέροχα! :-) Πάντα τόσο όμορφες εκπομπές εύχομαι!
Ο χρήστης igkros είπε…
@μαρία

Με τόσο γλυκές ευχές θα κοκκινίσω στο τέλος! Merci!
Ο χρήστης Ευτυχία είπε…
με το καλό λοιπόν!
καλή αρχή σε σένα και καλή ακρόαση σε μας τους υπόλοιπους!
Ο χρήστης etalon είπε…
καποιος αποψε συγκινηθηκε και σιωπηλα ευχηθηκε "νασαι παντα καλα"
Ο χρήστης igkros είπε…
@monaliza

Τώρα που άρχισε να κάνει κρύο τέτοιες ευχές ζεσταίνουν!

@εταλον

Έχουμε καιρό να τα πούμε εταλόν. Μάλλον πρέπει να οργανωθούμε κάπως

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ