7α ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ (για άλλη μια φορά η Ελλάδα μέσα στον κατάλογο των νκητών!)


Θα ήθελα πολύ αυτό το Σαββατοκύριακο να ήμουν στο Βέλγιο! Έτσι κι αλλιώς ο καιρός σε φθινόπωρο προς χειμώνα φέρνει. Δεν τραβάω κάνενα ζόρι με την χώρα. Δεν είναι καν στις προτεραιότητες μου για ταξίδι. Αλλά αυτό που γίνεται μια φορά το χρόνο στην Γάνδη είναι σκανδαλιστικά ερεθιστικό. Κι αυτό γιατί το τοπικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, που διεξάγεται κάθε Οκτώβριο, τέτοιες μέρες μετά από ψάξιμο δεκαετιών ρισκάρισε πριν καμιά 7 - 8 χρόνια και δημιούργησε την Διεθνή Ακαδημία Κινηματογραφικής Μουσικής.

Πέρα από τους όποιους ιστορικούς και ερευνητικούς στόχους της η Ακαδημία αυτή κάθε χρόνο δίνει και τα δικά της βραβεία για τα καλύτερα σάουντρακ της τρέχουσας σεζον. Πράγμα που σημαίνει ότι το σινεφιλ κοινό της πόλης και όσοι πιστοί γενικώς συναντούν κάθε χρόνο εδώ την μοναδική ευκαιρία να δουν, να χειροκροτήσουν, να μιλήσουν, να θαυμάσουν από κοντά αυτούς τους ξεχωριστούς μουσικοσυνθέτες που ντύνουν τα κινηματογραφικά μας όνειρα. Η προσπάθεια έγινε, το πείραμα πέτυχε και έτσι το ραντεβού κάθε χρόνο έχει κλειστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βραβείο αυτό θεωρείται λίγο πολύ και ως πρόβα για Όσκαρ καθως αρκετές περιπτώσεις νέων συνθετων αργότερα κέρδισαν το Χόλυγουντ. Πέρυσι ανάμεσα στους τιμηθέντες ήταν και η Ευανθία Ρεμπούτσικα ενώ πρόπερσι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Τα φετινά βραβεία είναι :

Συνθέτης της χρονιάς
Alexandre Desplat (The Queen, The Painted Veil) - Λογική επιλογή και πρόλαβαν την οσκαρική Ακαδημία η οποία φέτος τον άφησε απλά υποψήφιο. Για το "Βαμμένο Πέπλο" ο Ντεπία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα

Σαουντρακ της χρονιάς
The Fountain (Clint Mansell) - Σε μια ανίση ταινία ο Μανσελ έκανε το καθήκον του και έγραψε καλή μουσική. Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και ανάμεσα στα 10-15 σάουντρακ της περασμένης σεζον




Τραγούδι για Σάουντρακ
You Know My Name (Casino Royale) written by Chris Cornell and David Arnold – Performed by Chris Cornell - Από τα καλύτερα τραγούδια για Μποντ. Ο Αρνολντ αναδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή της παράδοσης Τζον Μπάρι στις ταινίες Μποντ. Ήταν υποψήφιος για BAFTA (τα βρετανικά Όσκαρ)

Ανακάλυψη της χρονιάς
Daniel Tarrab και Andres Goldstein (XXY, Inheritance) - Πέρσι εδώ γραφόταν το όνομα Ευανθία Ρεμπούτσικα. Όσοι το πήραμε πρέφα χαρήκαμε. Οι δύο κύριοι που φέτος παίρνουν την σκυτάλη από την Ελληνίδα συνθέτρια έρχονται από την Αργεντινή και αξίζουν προσοχής. Συνεργάζονται ως συνθέτες και ως μουσικοί παραγωγοί πανω από 10 χρόνια σε διάφορα προτζεκτ (διαφημήσεις, καρτουν, τηλεοπτικά σποτ πάσης φύσεως και εσχάτως ταινίες). Συνεργάστηκαν με την εταιρία παραγωγής του Σπηλμπεργκ για ένα ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα (πρωτοτυπο!) ενώ χαίρουν εκτίμησης στην πατρίδα τους με πλήθος διακρίσεων. Ήταν προτεινόμενοι άλλες δύο φορές από την Ακαδημία Σάουντρακ αλλά τώρα ήταν το τυχερό τους!

Public Choice Award
The Fountain (Clint Mansell)

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής
Μίκης Θεοδωράκης (Ελλάδα) - Χρειάζεται να πούμε κάτι για τον άνθρωπο που μας χάρισε τόσες υπέροχες κινηματογραφικές μελωδίες για ταινίες όπως Ζορμπάς, Σέρπικο, Ζ, Κατάσταση Πολιορκείας, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια και τόσες άλλες? Να σημειώσω απλώς πως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν παρών στην τελετή για λόγους υγείας

Σχόλια

Ο χρήστης Μουσικά Προάστια είπε…
Ωραίο σημείωμα για ένα σούπερ φεστιβάλ σε μια καταπληκτική πόλη! Να προσθέσουμε ότι στα πλαίσια του φεστιβάλ ανοίγει και η Όπερα της Γάνδης για να φιλοξενήσει κάθε χρόνο έναν συνθέτη, πέρυσι ήταν ο Preisner, ενώ υπάρχει και σειρά άλλων παράλληλων μουσικών εκδηλώσεων.

Γενικά, αξίζει μια επίσκεψη στο Βέλγιο και στη Γάνδη μόνο και μόνο για αυτό το πολυήμερο κινηματογραφικό και μουσικό γεγονός που συνδυάζει και ποσότητα και ποιότητα. Αρκεί να είσαι τυχερός και να μη βρέχει!

Όσο για τις βραβεύσεις Ελλήνων, εντάξει, είναι πια κοινός τόπος ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο αργοί (δηλαδή καθυστερημένοι) στην εκτίμηση κάποιων πραγμάτων.
Μ.Π.
Ο χρήστης igkros είπε…
Καλώς τους! Σας προσθεσα ήδη στην λίστα μου. Μακάρι κάποια στιγμή να αξιωθούμε και να πάμε στο Φεστιβάλ Γάνδης για να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη εκδήλωση και να γνωρίσουμε από κοντά αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που γλυκαίνουν τα σινεφιλ ονειρά μας.

Θα τα λέμε ελπίζω συχνά από δω και πέρα. Να είστε καλά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ