CRASHFEST - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ


CRASHFEST και ξερό ψωμί! Καλά υπερβάλλω και συνθηματολογώ αλλά πολύ τις γουστάρω αυτές τις φάσεις. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Μόλις στη 2η χρονιά του ήταν φέτος και από ότι φαίνεται έχει την επιτυχία του ανάμεσα στους ερασιτέχνες και αυριανούς επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Διοργανώνεται από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και φυσικά πλήθος χορηγών που σοφά ενέταξε στο παιχνίδι η ομάδα που διοργανώνει αυτό το νεανικό σινεφιλ πανηγύρι (δεν το λέω χλευαστικά για να εξηγούμαι).


Σπουδαστές και φοιτητές κινηματογράφου από την Ελλάδα και την Ευρώπη μαζεύονται και δείχνουν τα πρώτα βήματα τους, ανταλλάσουν ιδέες και φυσικά καμαρώνουν για τα πρώτα μικρού μήκους παιδάκια τους.


Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να δω αρκετές από τις ταινίες που πάνω από 800 θεατές τίμησαν με την ψήφο τους και κατέληξαν σε ένα βραβείο κοινού. Μακάρι του χρόνου και από 'δώ και πέρα το συγκεκριμένο φεστιβάλ να γίνει σημείο συγκέντρωσης και πόλος έλξης για περισσότερο κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι έστω και ένας από τους νέους ανθρώπους που παρουσίασαν τη δουλειά τους εδώ σίγουρα σε μερικά χρόνια θα μας απασχολεί με μια μεγάλου μήκους προσπάθεια του.


Παράκολούθησα την τελετή λήξης που για σπουδαστικό φεστιβάλ oμολογώ πως είχε αρκετό Θεσσαλονικιώτικο γκλαμ (με αρκετά σελεμπριτι της πόλης παρόντα) και έναν εξαίρετο παρουσιαστή, τον Λάκη Λαζόπουλο. Αν δεν ήταν αυτός θα μιλούσαμε για έναν βαρετό αχταρμά βραβείων με αρκετή φλυαρία "πέρί νέου αίματος στο σινεμά και μπλα μπλα" από τους μεγαλύτερους ηλικιακά που απένειμαν βραβεία. Αντιθέτως ο Λαζόπουλος, που ήταν σε μεγάλα κέφια, και 2-3 άλλες έξυπνες επιλογές (όπως οι σέξυ ποπ βιολίστριες Φορτισιμο και τα μικρά βίντεο που μας ανακοίνωναν ποιο βραβείο δίνεται τώρα) έκανε την απονομή ανάλαφρα κωμική και διασκεδαστική. Έτσι κι αλλιώς δεν περιμένεις πολλά από ένα φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών. Απλά να είναι οργανωμένο και να έχει στόχους. Το συγκεκριμένο έστω και στοιχειωδώς τα έχει και τα 2 και σίγουρα μπορεί και καλύτερα.


Η κριτική επιτροπή παρότι και αυτή γούσταρε με τον ρόλο της και την αποστολή της εν τούτοις προβληματίστηκε και διαπίστωσε ότι το σύνολο των ταινιών απηχεί μια εσωτερικότητα και μια ατμόσφαιρα μοναξιάς και ατομικότητας της σκέψης. Δεν έχουν άδικο αλλά και ο Λαζόπουλος δεν έχει άδικο όταν αυθόρμητα είπε "Μα η εποχή μας δεν είναι τέτοια?". Σίγουρα πάντως υπάρχουν πολλά θέματα για κινηματογράφο εκεί έξω φτάνει να τα δουν μπροστά στα μάτια τους...


Όπως και το φεστιβάλ φτάνει να γίνει ευρύτερα γνωστό στους ανθρώπους της πόλης. Μπορεί ας πούμε να διαφημίσει καλύτερα τον εαυτό του στην πόλη. Το λέω γιατί αφίσες και μπανερς δεν είδα σχεδόν πουθενά. Λέτε ο κόσμος να μην γουστάρει να δει νέες προσπάθειες από φυντάνια του σινεμά? Πρόγραμμα και υλικό της διοργάνωσης μόλις χτες το βράδυ βρήκα στην τελετή λήξης! Πως να πάει το (νεανικό) κοινό σε μια διοργάνωση που δεν ξέρει που, πώς, με ποιούς γίνεται. Επίσης μπορεί να εκχωρήσει κομμάτι της τελετής στους ίδιους τους σπουδαστές του ΑΠΘ (την ψυχή της διοργάνωσης) που ίσως να έχουν κάποιες φρέσκιες ιδέες που οι μεγαλύτεροι μέσα στο δήθεν και την σοβαροφάνεια τους δεν μπορούν να σκεφτούν. Και επίσης καλό θα ήταν να μην ξαναδούμε σε τέτοιο βαθμό αυτή την λαική αγορά βραβείων με τους νικητές να λείπουν από την γιορτή που τους τιμάει και 2 παιδιά να ανεβαίνουν τυπικά στη σκηνή ως αντιπρόσωποι όλων μα όλων των απόντων τιμηθέντων (και μάλιστα ο ένας μισο αστεία μισο σοβαρά ζήτησε μια σακούλα για να μαζέψει τα βραβεία και τους επαίνους για το σπίτι του!)


Το ταινιάκι ("Χρυσα") που κέρδισε το πρώτο βραβείο το γούσταρα και το ζήλεψα (με την καλή την έννοια). Ένας πιτσιρικάς ψάχνει σε όλη την Αθήνα με μια φωτογραφία μια κοπέλα, την Χρύσα. Άλλοτε σε πανικό, άλλοτε λιώμα από τα ποτά και την απελπισία, άλλοτε με πολύ πείσμα. Χρύσα μέσα στο φιλμάκι δεν βλέπουμε (μάλλον ο φίλος μας κυνηγάει μια χίμαιρα, μια φενάκη πλέον) αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλό. Κάποια στιγμή θα επιστρέψω να σας πω εντυπώσεις και από άλλα φιλμάκια νέων δημιουργών...


Περισσότερα για το CRASHFEST ως διοργανωση και ως ιδέα θα βρείτε στο site της διοργάνωσης κάνοντας κλικ εδώ


Υ.Γ. : Έμαθα ότι στο Φεστιβαλ Ευρωπαϊκού Θεάτρου έγινε ένας μικρός χαμός χτες βράδυ την ίδια ώρα που βρισκόμουν στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Πετερ Ζάντεκ αρνήθηκε να έρθει στην Θεσσαλονίκη να παραλάβει το βραβείο του (που όπως λένε οι Ιταλοί και οι Έλληνες διοργανωτές είναι ισάξιο των Νομπελ) και αυτό δεν έμεινε έτσι. Επί 2 ώρες πιλατεύαν επί σκηνής οι διοργανωτές το ζήτημα με επιστολές και αναλύσεις μέχρι που η πρωταγωνίστρια του θιάσου του Ζάντεκ ανέβηκε στη σκηνή και τους περιποιήθηκε γερμανικά! Όσα σας γράφω μου τα είπαν φίλοι που βρέθηκαν στην τελετή και έμειναν έκπληκτοι από το αλά Ανίτα Πάνια υπερθέαμα που είδαν (μέχρι την ώρα που ξεκίνησε ο Πεερ Γκυντ σε σκηνοθεσία Ζαντεκ).


Περισσότερα ίσως και πιο κατατοπιστικά θα βρείτε στο λινκ του in.gr και στις εφημερίδες (εφόσον πρόλαβαν να βγάλουν την είδηση)

Σχόλια

Ο χρήστης neutrino είπε…
Πω πω ντροπηηη για τα του θεατρου. Ημουν μεχρι τελευταια στιγμη αναμεσα στο Ολυμπιον και τον Πεερ Γκυντ.
Τελικα ηρθα και εγω στο crashfest. Χμμ, δεν με τρελανε η Χρυσα..
Ο χρήστης igkros είπε…
@ neutrino

Τα καλύτερα χάνουμε πάντα φιλε μου. Όπως έμαθα και αργότερα από το ποστ από φίλους και συναδέλφους που ήταν παρόντες έγινε ωραίο τζέρτζελο με την ομάδα των διοργανοτών, των Γερμανών ηθοποιών και την άρνηση Ζάντεκ. Και μετά την Πρωτομαγιά θα ανακοινώσουν λένε αποφάσεις και αποτελέσματα που έβγαλαν από το 4ημερο της Θεσσαλονίκης για το περι ου ο λόγος βραβείο.

Νομίζω πως την βασική ιδέα της ΧΡΥΣΑΣ κάπου την έχουμε ξαναδει. Παρά ταύτα ζήλεψα την ορμή, το τσαγανό, την αγάπη για σινεμά που έχουν αυτά τα παιδιά. Αν συμπεριφερθούν υπεύθυνα και έξυπνα και όχι απλά ψωνίσμενα και με έπαρση θα έχουμε κερδίσει μια νέα υπέροχη γενιά κινηματογραφιστών. Αλλιώς θα γυρίσουμε και πάλι στα πιο βαθιά χασμουρητά και αυτή τη φορά πιο επικύνδυνα αφού μιλάμε για μια απολιτικ γενιά με δικά της προσωπικά ερεθίσματα (χωρίς αριστερά κομπλεξ και δεξιές ενοχές όπως έλεγε και ο Λαζόπουλος χτες βράδυ)
Ο χρήστης neutrino είπε…
Ναι κι εγω την κρατησα την τελευταια αυτη φραση του Λαζο, ηταν πολυ σωστη.
Οσο για τη Χρυσα, indeed, καπου το εχουμε ξαναδει το ολο κονσεπτ. Δεν περιμενα (περιμενω) προηγμενα μεσα, αλλα τουλαχιστον πιο φρεσκιες ιδεες.. Παντως ολο το CrashFest ειναι πολυ καλος θεσμος.
Για τα θεατρικα τωρα, ασε τα μαθαινω και εγω εκ των υστερων και λεω τι εχασα. Λατρευω τετοια τζερτζελα. Ασε που ηθελα τρελα να δω και την παρασταση. ://

υγ. ειμαι φιλη, οχι φιλος!!
Ο χρήστης etalon είπε…
ερχομαι κι εγω εδω να συμφωνησω με σας.
τα υπολοιπα βραβεια πηγαν σε παιδια που σπουδαζουν σε σχολες της Γερμανιας, Αγγλίας, Σκωτίας και 2 στην Πράγα και την Βιέννη.
Η Χρύσα πηρε το βραβειο καλύτερης ταινίας γιατι κυριως εδειξε οτι στο σινεμα η ιδεα ειναι σπουδαια υποθεση, τεχνικα οι υπόλοιπες βραβευμένες ταινίες υπερείχαν σαφως αλλα η επιτροπη αποτελούνταν απο Ελληνες οι οποιοι επίσης ψιλοχωριστηκαν σε Αθήνα και θεσσαλονίκη.
Αξίζει να σημειωθει οτι η μοναδικη συμμετοχη στα βραβεία τριτοετους φοιτητη του ΑΠΘ ηταν το Δραμα14 που πηρε βραβείο ερμηνείας η πρωταγωνίστρια του.

Ακόμα περιμενω ενα δελτίο τυπου με τα αναλυτικα αποτελέσματα...
Ο χρήστης igkros είπε…
@ neutrino

Του χρόνου θα ξέρουμε και 8α πάμε στα τζερτζελα!Don't worry, be happy!

ΥΓ: Είσαι γυναίκα? Τόσο το καλύτερο! (που λεει και μια διαφήμηση του κοσμοπολιταν) φιλιά!

@ etalon

θα περιμένεις πολύ ακόμα για δελτίο τύπου. Εδώ δεν έστειλαν στις εφημερίδες και τα μέσα της πόλης ένα e-mail ανακοίνωση με τους νικητές. Πως να μάθουν οι όποιοι σινεφιλ και η πανεπιστημιακή κοινότητα(φοιτητές και καθηγητές) τι παίζει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Καλής Τεχνών του ΑΠΘ?
Ο χρήστης Πέτρος Αλμπάνης είπε…
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ETALON, ΕΓΩ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΑ ΤΟ CRASH ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ SITE MOVIEWORLD.GR (ΜΕ 3 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ) ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ Κ ΤΑ MAIL ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ SITE...OI ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΜΑΤΑΙΑ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ...Κ ΟΧΙ ΤΟ CRASHFEST DEN ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟ.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ 2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ, ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΦΩΣ Κ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΥ (ΕΝΤΑΞΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ) Κ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΕΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ.ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ. ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΜΟΝΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΗΤΑΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ...ΜΕ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΡΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ-ΜΕ ΣΠΟΝΣΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΣ ΘΕΑΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΣΙΜΟ...ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ 15 ΑΤΟΜΑ...
Ο χρήστης etalon είπε…
χμ! θα συμφωνησω μαζι σου πετρο παντως τα βραβεια ευτυχως υπαρχουν στο blog του
www.sevenfilmgallery.blogspot.com
με την ελπιδα του χρόνου ναναι πιο οργανωμένα...
Ο χρήστης Πέτρος Αλμπάνης είπε…
ΦΙΛΕ ETALON, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ Κ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ.ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ SITE ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ) ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15.00. 3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ...
Ο χρήστης igkros είπε…
Προς επιβεβαιωση όσων λέτε να πω ότι και εγώ σήμερα με πού συγκίνηση έλαβα το mail με τα στοιχεία της τελετής λήξης του CRASHFEST! Τους χτύπησε ο Μαης κατακούτελα και τα στείλανε!

Πάντως Πέτρο αυτά που λες δείχνουν ότι ήταν λίγο σκορποχώρι από την αρχή (εγώ νόμιζα οτι η τελετή μονο ήταν λίγο οτι να ναι). Όταν έχεις σε 4 άιθουσες 820 άτομα να βγάζουν βραβείο κοινού τι περιμένεις? Έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους. Αν το βλέπουν ως πρόκληση καλώς γιατί αλλιώς... Αντε και του χρόνου πιο οργανωμένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ