10 μουσικές στιγμές αλά Ντειβιντ Φίντσερ




Μουσική, αυτή η ιδιαίτερη αίσθηση στις ταινίες του Ντεϊβιντ Φίντσερ. Ίσως είναι γνωστό πως ο Φίντσερ ξεκίνησε την πορεία του ως σκηνοθέτης σε βιντεοκλίπ διάσημων ποπ καλλιτεχνών. Ξεχωρίζουν απο αυτή την διαδρομή τα βίντεο που δημιούργησε για τους Ρικ Σπρινγκφιλντ, Στινγκ, Πόλα Αμπντούλ, Τζίπσι Κινγκς ενώ ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει η συνεργασία του με την Μαντόνα στο Vogue (και άλλα τραγούδια).


Απο το Alien μέχρι το Gone Girl ο Φίντσερ συνεργάστηκε με Έλιοτ Γκοντεντάλ, Χάουαρντ Σόρ, Ντειβιντ Σαϊρ, Αλέξάντερ Ντεπλά, Νταστ Μπράδερς μέχρι που κούμπωσε με τους Nine Inch ή αλλιώς Άτικους Ρος και Τρεντ Ρέσνορ. Η συνεργασία αυτή μάλιστα έχει επιβραβευτεί και με ένα Όσκαρ Μουσικής, για την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν για το Social Network το 2010.

Η ιδιαίτερη σχέση του με την ποπ και ροκ μουσική τις δεκαετίες '80 και '90 σίγουρα δίνουν στον Φίντσερ πολύτιμους πόντους εμπειρίας για το πως να χρησιμοποιήσει την μουσική μέσα στις εικόνες του αλλά επιπλέον πως να περάσει σε αυτές ακόμα και τραγούδια ή θέματα που δεν έχουν γραφτεί ειδικά για αυτές. Να λοιπόν 10 όμορφες μουσικές στιγμές απο την φιλμογραφία του Ντεϊβιντ Φίντσερ (πρωτοτυπη μουσική ή απλά ποπ τραγούδια που συνδυάστηκαν με διάφορες σεκανς στις ταινίες του):

10. Donovan - Hurdy Gurdy Man (Zodiac)

Το τραγούδι συνοδεύει το τρειλερ του Zodiac και όχι μόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά εύστοχη μεταφορά της δράσης ενός σήριαλ κίλερ σε στίχους και μουσική. 












9. Air - Johann Sebastian Bach (Se7en)

Σαν κλείσιμο ματιού στον Κιούμπρικ; Σαν παιχνίδι και ανάσα στη έση της ταινίας, μέσα σε μια σκηνή που για τον έναν απο τους δύο ήρωες σημαίνει σίγουρα το ξετύλιγμα ενός δαιμονικού κουβαριού; Σίγουρα ενα υπέροχο δέσιμο κλάσικης μουσικής και κινηματογράφου. 










8. White Rabbit - Jefferson Airplane (The Game)
Αρκετά spooky και σαφέστατα η σκηνή του 1 εκ. δολλαριών στην πλέον αδύνατη ταινία της φιλμογραφίας Φίντσερ. Καλών προθέσεων βέβαια, με αξιόλογο καστ αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα ούτε στο σινεμά.









7. Immigrant Song (Girl with dragon tattoo)

Η σουπερ εισαγωγή που επέλεξαν Φίντσερ και Nine Inch (τουτέστιν Άτικους Ρος και Τρεντ Ρέσνορ) είναι μια διαφορετική απεικόνιση της Λισμπέτ Σαλάντερ, της εκκεντρικής αλλα δυναμικής ηρωίδας ή αλλιώς το Κορίτσι με το Τατουάζ










6. In Motion (Social Network)

Ο Φίντσερ ήξερε τους Nine Inch Nails μια δεκαετία και βάλε ήδη. Είχε δουλέψει μαζί τους σε ένα βιντεοκλιπ τους. Και όχι μόνο αυτό αλλά τον είχαν βοηθήσει και σε μια απο τις πρώτες ταινίες του, το Seven (βλέπε παρακάτω). Έτσι το δέσιμο μεταξύ τους αυτονόητο, τόσο ώστε σε μια ταινία που έχει σαν πλαίσιο αναφοράς τα κοινωνικά δίκτυα και το δυναμικό μπάσιμο τους στην καθημερινοτητα μας μόνο με μια αμπιεντ, ελεκτρόνικα μουσική θα πετύχαινε. Το In Motion όσο κι αν θυμίζει τερματισμό σε πίστα πακμαν είναι μια τέτοια περίπτωση και ισού η αυθεντική σκηνή



5. Closer - Nine Inch Nails (Se7en)

Το Seven αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη ταινία του Φίντσερ και σε αυτό σίγουρα μετράει η εισαγωγή της ταινίας που σου κόβει την ανάσα και σε βάζει στην ατμόσφαιρα της ιστορίας με τη μια. Ήταν η εισαγωγή της συνεργασίας Φίντσερ και Άτικους Ρος-Τρεντ Ρέσνορ, μια συνεργασία που πλέον αριθμεί και 3 ολοκληρωμένα σάουντρακ



4. Benjamin and Daisy (Curious Case of B.B,)

Ο Αλεξάντερ Ντεπλά μεταμορφώνει με την τρυφερή ηχητική επένδυση του την ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον και τον έρωτα του με την Νταίζυ. Ένα απο τα καλύτερα πρωτότυπα σκορ για ταινία του Φίντσερ, προτάθηκε για Όσκαρ αλλά δεν κέρδισε. Το άλμπουμ διπλό με μια εξαίσια συλλογή ακουσμάτων απο την ταινία και τον 20ο αιώνα, όπως τον διατρέχει ο ίδιος ο Μπέντζαμιν.







3. Where is my Mind? - Pixies (Fight Club)

Γκραν Φινάλε του Fight Club με ένα τραγούδι που γνώρισε νέες δόξες χάρη στην συμμετοχή του στους τίτλους τέλους της ταινίας. 


  1. Who is Tyler Durden - Dust Brothers (Fight Club)

    Παρά το ότι ο Φίντσερ συνεργάστηκε με Έλιοτ Γκοντεντάλ και Χάουαρντ Σορ ένα απο τα καλύτερα score σε ταινία του είναι και πάλι ambient και electronica και φέρει την υπογραφή των Dust Brothers. Η σκηνή της αποκάλυψης του Ταϊλερ Ντέρτεν θα σας πείσει. 


1.   She reminds me of you - (Girl with dragon tattoo)

Σκοτεινό, μυστηριακό το περιβαλλον των Ρος και Ρέσνορ υποστηρίζουν άψογα την ατμόσφαιρα του Φίντσερ με κάθε τρόπο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ