52ο ΦΚΘ - Τελετή έναρξης

The Festival must begin!


"Ο πιο πολιτικός εδω μέσα είναι ο Τζιτζικώστας και ο Μπουτάρης"! Το ειρωνικό σχόλιο, που ακούστηκε μέσα στο Ολύμπιον λίγο πριν την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου μάλλον περιγράφει καλύτερα από τον καθένα την ανυπαρξία πολιτικών προσώπων στην έναρξη του σπουδαιότερου κοσμικού event της πόλης για το μήνα Νοέμβριο.

Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοια στα χρονικά και μάλλον αυτο εντυπωσιάζει περισσότερο παρά η ίδια η απουσία. Με όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη, με το κυνηγητό του Καστανίδη στο Ολύμπιον και τις τεράστιες διαμαρτυρίες στις παρελάσεις, η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης, ήρθε γάντι για να δηλώσουν απόντες και να γλυτώσουν τα χειρότερα.

Πάντως και η ίδια η τελετή έναρξης ήταν πολύ σεμνή, πόλύ μετρημένη και σύντομη. Μια νεανική μπάντα άνοιξε το "χορό" για να συνεχίσουν ο Δ. Εϊπίδης και ο Γ. Μπουτάρης που ουσιαστικά καλοσώρισαν τους προσκεκλημένους τους και κύρηξαν την έναρξη του 52ου Φεστιβάλ. Ο Δ. Εϊπίδης μάλιστα πέρα από την υπαρξιακή ανάλυση του "τι μας προσφέρει ένα Φεστιβάλ σε καιρό κρίσης" έκανε και μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για την ίδρυση μιας Ταινιοθήκης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100χρονα της πόλης το 2012. Ήρθε η ώρα μάλλον για να αποκτήσει νόημα ύπαρξης και αυτό το Μουσείο Κινηματογράφου, που εδώ και καιρό υπολειτουργεί.

Πιο ανάλαφρος στην ομιλία του ο ειδικός guest της βραδιάς, ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πεϊν, ο οποίος μισά ελληνικά, μισά αγγλικά δήλωσε χαρούμενος για την 3η εμφανισή του στη Θεσσαλονίκη, από το 1996 και μετά. Ευχαρίστησε μάλιστα και τα 13 ξαδέρφια του από το Αίγιο και την Αθήνα, που έδωσαν το παρόν στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Οι Απόγονοι".

Έχει πλάκα βέβαια, ότι "Οι Απόγονοι", η πιο ελληνική ταινία του Αλεξάντερ Πεϊν έχει γυριστεί στη Χαβάη! Με έναν ιδιαίτερα ευάλωτο Τζορτζ Κλούνεϊ, σε ένα δυνατό crash test μετρώντας τις ευαισθησίες και τις εγκράτειες του ως ηθοποιός, ένα σενάριο στολίδι σε ανάπτυξη χαρακτήρων και αφήγηση της πλόκης και εξαιρετική φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (και αυτός παρόντας στη χτεσινή πρώτη της Θεσσαλονίκης) που ισοσσοπεί ανάμεσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζει ο κλονισμένος σύζυγος, μπαμπάς και άνδρας Κλούνεϊ σε αυτό το κωμικομελοδραματικό Χαβάη 5-0.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ