32 ΑΤΟΜΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΛΟΥΜΠΑΙΝ...


Θρήνος, όργη και βασανιστικά ερώτηματα...Η ίδια ακριβώς εικόνα, όπως τότε στο Κολουμπαϊν. Ένας τρελός "δέχεται" κλήση από τον Ύψιστο και γίνεται χασάπης σκοτώνοντας αθώες ψυχές. Ψυχές με όνειρα, με δίψα για ζωή. Νέα παιδιά που βρεθήκαν "κατα λάθος" στον τόπο της σφαγής τους ανυποψιαστα για το τι έγραψαν η Κλωθώ, η Λάχεση και η Άτροπος για το ριζικό τους. Σηκώνεται η τρίχα ακούγωντας και μόνο την μαρτυρία των επιζώντων ότι τους έβαζε στη σειρά και τους εκτελούσε! Είναι η πιο αποκρουστική μορφή βιας που γεννιέται μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και ενθάρυνσης.
Ας δούνε ξανά όλοι τους το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντερ του Μαικλ Μουρ. Ας δούνε την σοκαριστική ματιά τουΓκας βαν Σαντ στον "Ελέφαντα". Και μετά θα έχουν χρόνο όχι μόνο να σοκαριστούν αλλά και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους...
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
ΑΚΥΡΗΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσες φορές και να το δουν, όσες φορές και να υπάρξουν διάφορα columbine δε θα βάλουν μυαλό :(
Ο χρήστης Μαρω_Κ είπε…
Tι σημασία έχει να τα δούμε και να τα ξαναδούμε εμείς που ξέρουμε να αναγνωρίζουμε την βία, και να γεμίζουμε τις αίθουσες όταν παίζονται τέτοιες ταινίες;
Εκείνοι οι άλλοι που γεννουν την βία;
Εκείνοι οι άλλοι που τρέφονται με αυτήν;
Αυτοί ποτε θα τα καταλάβουν ότι μας συμπαρασύρουν στον όλεθρο ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην Αμερική υπάρχουν 200.000.000 όπλα σε χέρια ιδιωτών.Σε κάποιες πολιτείες είναι πανεύκολο ν'αγοράσεις όπλο(και η Virginia είναι μια απ'αυτές προφανώς...).Τι περιμένεις μετά...Και το χειρότερο είναι ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα,οι νόμοι για την οπλοκατοχή δεν αλλάζουν...
Ο χρήστης ion είπε…
Δεκάδες φοιτητές, τριάντα έναν έως την ώρα που εγράφοντο αυτές οι γραμμές, δολοφόνησε, πριν τον σκοτώσουν, ένας ακόμα μανιακός (;) στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ηταν κι αυτός ένα ακόμα «παιδί» της μεσαίας τάξης; ένα παράγωγο της «ανίας»; ένα πλουσιόπαιδο που θέλησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των θεών; ή, αντιθέτως, ένας παρίας εκδικητής; ήταν το «πρόσωπο του κενού»; ο εκφυλισμός της πρόκλησης; Ο,τι κι

αν ήταν, κι αν ποτέ το μάθουμε, το φαινόμενο των μαζικών δολοφόνων (για να μεταφέρουμε σε άχαρα ελληνικά τον αγγλικό όρο mass murderers) πυκνώνει στις ΗΠΑ.

Ακόμα και Χολυγουντιανά φιλμς έχουν γυρισθεί με αυτό το θέμα (ορισμένα μάλιστα εξαιρετικά), αλλά τίποτα δεν φαίνεται να «εξορκίζει» το κακό -ο δημόσιος λόγος και ο διάλογος φαίνεται να έχουν φθάσει τα όριά τους. Ισως και η τέχνη.

Κάποτε μία απ' τις εξαιρετικές ικανότητες του (καπιταλιστικού) συστήματος, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, προκειμένου αν όχι να λύσει (ή ακριβώς για να μη λύσει) πάντως για να απορροφήσει ή να εκτονώσει ένα πρόβλημα, ήταν η δημοσιοποίησή του. Αυτό πια δεν επαρκεί. Επί παραδείγματι: σε τίποτα δεν παρηγορεί όσους υφίστανται έναν πόλεμο η δυνατότης ημών των Δυτικών να συζητάμε αν κακώς τον εξαπολύσαμε εναντίον τους.

Υπ' αυτήν την έννοιαν, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου και μια τυραννίδα παντός τύπου είναι ότι αυτό που συζητάμε στην πρώτη στα φανερά, στη δεύτερη το συζητάμε κρυφά.

Δεν ξέρω αν στην πρώτη περίπτωση το «κακό» εκτονώνεται για να συσσωρεύεται, ενώ στη δεύτερη συμπιέζεται για να εκραγεί -λυτρωτικά ή καταστροφικά, είναι μια άλλη ιστορία.

Οταν όμως στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στη δημοκρατία δυτικού τύπου, νομιμοποιείται (και) με τη συζήτηση ό,τι την αναιρεί, Γκουαντάναμο, Πατριωτικός νόμος, κάμερες παντού, καταστολή, (αντι)τρομοκρατία, άγρια φτώχεια, κι όλα τα συναφή, τότε το κενό δεν υπάρχει μόνον κάτω απ' τα πόδια μας αλλά και μέσα στο κεφάλι μας.

Ενα κενό που δεν δύναται πάντα να γεμίσει η διαφήμιση, η υπερκατανάλωση, η υπερχρέωση, ο Ευαγγελικός πάστορας της Ενορίας μας, η παραμυθία που (ενίοτε άθελά μας) μας προσφέρεται από τη δυστυχία των άλλων: στα γκέτο, αυτών που κάπου μακριά διψούν ή κάπου δίπλα μας μαραζώνουν άνεργοι, αγράμματοι, πρόσφυγες.

Σε όλο αυτό το κενό ενίοτε βάζει ο διάολος όλα τα λεφτά. Και βουτάει ένα πιστόλι. 'Η μία βόμβα. 'Η κάνει ένα Διάγγελμα προς το Εθνος...

(Στάθης Σταυρόπουλος/ Ελευθεροτυπία)
Ο χρήστης igkros είπε…
Να πω ότι εχετε άδικο? Δυστυχώς σε όσα σχολιάζετε δεν έχετε. Ήδη ο διεθνής τύπος κατακεραυνώνει τις ΗΠΑ για την πολιτική εύνοιας στο λομπυ της οπλοχρησίας.Ο Τσαρλτον Ιστον θα είναι πανευτυχής! Ο έμπορος πάντως που πούλησε τα όπλα στον δράστη βγήκε και διαφήμησε την πραμάτεια του μεταξύ θλίψης και οδύνης για τους νεκρούς!

Εδώ να προσθέσω κάτι άλλο εξισου ανατριχιαστικό και στενόχωρο στα όσα λένε οι confused, maro_k, efi και ion. Η ονομασία virginiatechmassacre και όλα τα συνώνυμα ή συγγενή ονόματα έχουν κατοχυρωθεί κίολας στο διαδίκτυο από κάποιους επιτήδειους για να πωληθούν και να κερδιθούν εκατομύρια δολλάρια σε θύματα ή όποιον συγγενή θέλήσει να φτιαξει μια ιστοσελίδα εις μνήμην των αδικοχομένων θυμάτων. Φτιάχνουν λεφτά με την δυστυχία των άλλων και ζάρια από τα κόκκαλα των θυμάτων.

Πάνντως αρκετοί από τους επιζώντες καταθέτουν την φρικτή εμπειρία τους σε μπλογκ που έχουν και στην Wikipedia χωρίς κανένα ίχνος δημοσιογραφικού ή άλλου φίλτρου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ