13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Η παρουσίαση!




Αν χαρακτηρίζει κάτι τον Δημήτρη Εϊπίδη είναι η επιμονή, το πείσμα και η προσηλωσή του σε συγκεκριμένους οριοθετημένους στόχους. Αυτό είναι σίγουρα ένα συμπέρασμα που δεν βγαίνει μόνο από την σημερινή συνέντευξη αλλά γενικότερα από την παρουσία του στα φεστιβαλικά και κινηματογραφικά πεπραγμένα του εδώ στην Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα. Έτσι και φέτος με το παιδάκι του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε πλήρη ανάπτυξη της εφηβικής δράσης του μπορεί να ζει στερημένα και φτωχικά αλλά αυτό δεν δημιουργεί μια καχεξία στην διοργάνωση. Μόνο δημιουργικά εμπόδια για τον διευθυντή του Φεστιβάλ, που εδώ και 2 χρόνια κάνει την γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης αντί με 6 μόνο με 1.5 εκ ευρώ! Με άλλα λόγια το μπάτζετ της διοργάνωσης αγγίζει σε χρήματα τα μισά των μισών του κανονικού!


Ο ίδιος βέβαια είναι πολύ γλαφυρός οταν ερωτάται από τους δημοσιογράφους για τα οικονομικά του Φεστιβάλ. "Όταν αναλαμβάνεις έναν οργανισμό με 6.5 εκ ευρώ χρέη η κατλασταση είναι τραγικά δύσκολη. Σκεφτείτε πως χρωστούσαμε στους πάντες. Σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, το προσωπικό του Φεστιβάλ, ακόμη και στους σκηνοθέτες - νικητές των περασμένων τριών ετών! Με αυτές τις συνθήκες υπήρχε η πιθανότητα η 51η διοργάνωση του Δεκέμβρη να μην γίνει καν. Αυτό για μένα θα σήμαινε βέβαια το τέλος του Φεστιβάλ. Έτσι χαίρομαι που καταφέραμε και περιορίσαμε το χρέος από τα 6 εκ στο 1.5 κάνοντας αιματηρές οικονομίες και μπορούμε πλέον να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τη συνέχεια". Και ποια είναι η συνέχεια? Μα το νέο νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και μάλλον δίνει την δυνατότητα στην δίοικηση του Φεστιβάλ να ενεργήσει σε μια καλύτερη θεσμική βάση και επαφή με την πόλή: "Το φεστιβάλ αυτό ανήκει πρώτα απ' όλα στην Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην σχέση μας με την πόλη. Να ξέρετε πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν δημοσιογραφικά περισσότερο και από αυτή την συνέντευξη τύπου!"

"CHAMPIONS: ΜΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" του Γαβριήλ Τζάφκα.
Μια ταινία που σίγουρα θα συζητηθεί σε αυτό το Φεστιβάλ

Στο δια ταύτα τώρα με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει περίπου 200 προβολές και αρκετά δυνατά θεματικά αφιερώματα το φετινό 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δίνει την υπόσχεση μιας αληθινής γιορτής ενός είδους κινηματογραφικού, που η Θεσσαλονίκη αγάπησε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Τα Special Olympics, το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή (με αφορμή και το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμου Σταυροδρόμια Πολιτισμού) και τρεις σπουδαίοι σκηνοθέτες ο Ουγγρορώσος Σεργκεϊ Λοζνίτσα, η Τσέχα Έλενα Τριστέκοβα και η θεσσαλονικιά Κυριακή Μάλαμα είναι σίγουρο πως θα προσελκύσουν τα βλέματα όλων των φίλων του φεστιβάλ.

Να σημειωθεί πως φέτος τα βραβεία κοινού δεν θα έχουν χρηματικό έπαθλο κι αυτό είναι μια θετική κίνηση, που υπαγόρευσε βέβαια η σκληρή οικονομική κατάσταση, για να αποσυμπιεστεί η διοργάνωση από σκοπιμότητες και αρνητικούς ψύθυρους, όπως τα προηγούμενα χρόνια.


Με γυρίσματα σε Κωνσταντινούπολη,. Τελ Αβιβ και Θεσσαλονίκη
το "Γλυκό μου καναρίνι" παρουσιάζει μια έρευνα
πάνω σε μια σπουδαία ρεμπέτικη φωνή, τη Ρόζα Εσκενάζυ.

Ταινία έναρξης φέτος θα είναι ένα ντοκιμαντέρ που γνωρίζουμε αρκετά καλά εδώ στην Θεσσαλονίκη, μιας που τα γυρίσματα και η παρουσίαση του στον Τύπο έγιναν σε πρηγούμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Ο λόγος για το "Γλυκό μου καναρίνι" του Ισραηλινού Ροϊ Σερ, που παρουσιάζει την πολυτάραχη ζωή μιας σπουδαίας ρεμπέτισσας της Ρόζας Εσκενάζυ.

Σπουδαία η καινοτομία της σύνδεσης του φεστιβάλ με 4 ελληνικά Πανεπιστήμια με σκοπό την προβολή μέρους του προγράμματος αλλά και μιας ανοιχτής συζήτησης που θα γίνει στο Ολύμπιον. Είναι γνωστό πως το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επενδύει και φλερτάρει στις νέες τεχνολογίες. Έτσι φέτος χάρη στην σύνδεση της Θεσσαλονίκης με μια οπτική ίνα οι σπουδαστές και όσοι άλλοι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Ρεθύμνου και της Λευκωσίας στην Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ένα με το κοινό του Ολύμπιον και να παρακολουθήσουν μια σειρά ταινιών με ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί.



Το θέμα βέβαια είναι το Φεστιβάλ κάποια στιγμή να βάλει και μια ίνα για wi-fi και στους χώρους του. Έτσι παίζεται το παιχνίδι πλέον!

"Οβριόκαστρο", μια ταινία για μικρό γαλατικό χωριό!

Τέλος μια κουβέντα και για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, που φέτος απελευθερωμένα και από την "ομιχλώδη" κατάσταση που ίσχυσε τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρουσιάζουν μια τεράστια γκάμα θεμάτων, που σίγουρα θα συζητηθούν αρκετά στην διαρκεια του φεστιβάλ.

Φυσικά το μπλογκ θα είναι καθημερινά παρόν στην σπουδαία διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Με καθηερινές ανσρτήσεις, βίντεο, φωτογραφίες και... Και αυτή την φορά θα έχει και φωνή! Πως? Θα το ανακαλύψετε προσεχώς!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ