ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΟΣΚΑΡ


Μια μέρα πριν την απονομή των Χρυσών Σφαιρών και 10 μέρες πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ η μάχη των εντυπώσεων έχει ανάψει για τα καλά. Η αλήθεια είναι πως δεν έκανα κάποιο άλλο οσκαρικό post εδώ και ένα μήνα σχεδόν περιμένοντας να ανακοινωθούν όλα τα Guild Awards και φυσικά να ολοκληρωθούν και τα βραβεία των Κριτικών Ενώσεων.

Για να δούμε λοιπόν πως πάει η φετινή οσκαρική κούρσα μέχρι τώρα και ποιες ταινίες προκρίνονται λογικά στις φετινές υποψηφιότητες:

1 - Οι ενώσεις των κριτικών στις ΗΠΑ φαίνεται να συμφωνούν φέτος πως βρήκαν την ταινία των ονείρων τους. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει ήδη ξεχωρίσει το Social Network του Ντειβιντ Φίντσερ ως ταινία της χρονιάς. Οι Χρυσες Σφαίρες πάντως έδωσαν μεγάλο βάρος και υποψηφιότητες στον "Λόγο του Βασιλιά"(δραμα) αλλά και στα "Παιδιά είναι εντάξει"(κωμωδία). Σε ότι αφορά τους σκηνοθέτες ο Ντειβιντ Φίντσερ δείχνει να έχει ενθουσιάσει τους Αμερικανούς κινηματογραφικούς κριτικούς με την ματιά του στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και του Facebook ενώ ο Κρίστοφερ Νόλαν (Inception) ακολουθεί.

Στις ερμηνείες δύο ηθοποιοί δείχνουν να κερδίζουν την συνολική αποδοχή με την παρουσία τους. Ο ένας είναι ο Κόλιν Φέρθ για την ερμηνεια του ως Γεώργιος ο ΣΤ΄ στον "Λόγο του Βασιλιά". Η Ναταλι Πόρτμαν κερδίζει επίσης πολλούς πόντους ως χορέυτρια Νίνα στον "Μαύρο Κύκνο". Στους β ρολους ο Κρίστιαν Μπεϊλ για το "Fighter" και η έφηβη Χαϊλι Στεινφελντ από το "Αληθινό Θράσος" των Κοέν έχουν την μεγαλύτερη κίνηση σε διακρίσεις. Σημειώστε απλώς την περιέργη απουσία των Κοέν από τις λίστες της Ένωσης Ανταποκριτών (Σφαίρες). Από εκεί και πέρα πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται σε πιο μικρή συχνότητα. Ο Τζεσε Αϊσενμπεργκ ως ιδρυτής του Facebook, η Ανέτ Μπένινγκ ως λεσβία αλλά και πατρική φιγούρα μιας αλλιώτικης οικογένειας στα "Παιδιά είναι εντάξει", ο Τζειμς Φράνκο στις "127 ώρες", η Τζένιφερ Λώρενς "Στην καρδιά του χειμώνα", η Τζάκι Γούιβερ στο "Ζωικό Βασίλειο". Οι ηθοποιοί του Fighter πάντως (Μελίσα Λεό, Εϊμι Άνταμς, Κρίστιαν Μπέιλ, Μαρκ Γουολμπεργκ) φαίνεται να κερδίζουν ως σύνολο την πιο θετική αποτίμηση των κριτικών ενώσεων για τις ερμηνείες τους.

2 - Και περνάμε στα Σωματεία που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τα περισσότερα τις υποψηφιότητες τους. Η 3αδα των ταινιών που δείχνει να κεντρίζει την προσοχή από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι : το "Social Network", το "Fighter", o "Μαύρος Κύκνος". Αυτές οι ταινίες συμπίπτουν σαν προτάσεις στα σημαντικότερα από τα λεγόμενα μεγάλα σωματεία, δηλαδή αυτά των Παραγωγών, Σκηνοθετών, Ηθοποιών, Σεναριογράφων. "Ο Λόγος του Βασιλιά" υπολογίζεται μέσα στα φαβορί κι ας κόπηκε από τα βραβεία του Σωματείου Σεναριογράφων. Στα Όσκαρ εκτιμάται πως θα είναι σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, Α και β ανδρικό). Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Το "Inception" είναι η ταινία που συνδυάζει καλλιτεχνικά κριτήρια και εμπορική επιτυχία. Το "Αληθινό Θράσος" των Κοέν είναι ο άγνωστος Χ σε μια οσκαρική εξίσωση με πολλές πιθανές λύσεις. Η ταινία θεωρείται ήδη εμπορικά επιτυχημένη και καλλιτεχνικά συγκεντρώνει αρκετές προυποθέσεις για να συναγωνιστεί τις υπόλοιπες ταινίες της χρονιάς (συν το στοιχείο ότι αποτελεί remake ενός γουέστερν του Τζον Γουεϊν με οσκαρικές περγαμηνές). Πάντως προκαλεί εντύπωση πως το Σωματείο Σκηνοθετών δεν συμπεριέλαβε τους Κοέν στην λίστα της χρονιάς με τις 5 καλύτερες σκηνοθεσίες. "Τα παιδιά είναι εντάξει" μια gay ταινία για straight θεατές έχει αρκετές πιθανότητες για την 10άδα των καλύτερων ταινιών και φυσικά αρκετές επιμέρους προτάσεις (Α και Β γυναικείου, σενάριο). Οι "127 Ώρες" επίσης, του Ντάνι Μποϊλ, ταινία με την γνωστή συνταγή που τον οδήγησε πριν 2 χρόνια στον οσκαρικό θρίαμβο. Μεγάλο στοίχημα και φέτος θα ειναι αν θα καταφερει το animation Toy Story 3 να βρεθεί μέσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Τέλος στα μουσικά βραβεία νομίζω πως υπάρχει ένα ελαφρύ προβάδισμα του Χανς Τσίμερ με το καταπληκτικό αποτέλεσμα που έβγαλε στο "Inception". Αυτό ισχύει τόσο οσκαρικά όσο και στις αυριανές Σφαίρες.Δυνατά στη μάχη μπαίνει και το δίδυμο Ρέσνορ - Ρος του Social Network. Προσωπικά είμαι υπέρ του Τσίμερ ενώ υπολογίζω σαν έκπληξη - εκπληξάρα τον Αλ. Ντεπλά, που πριν από 4 χρόνια είχε κάνει κάτι ανάλογο εντυπωσιάζοντας με το "Βαμμένο Πέπλο".

3 - Σε ότι αφορά τις Σφαίρες αποκλειστικά περιμένω να δω πόσο βρωμόστομος θα είναι και φέτος ο Ρίκι Ζερβές. Οι Σφαίρες λέγεται ότι είναι προάγγελος των Όακαρ. Δεν είναι απόλυτο αυτό. Περισσότερο είναι μια χαλαρή φιέστα στην οποία μαζεύονται γνωστοί, συγγενείς και φίλοι του χολυγουντιανού σταρ συστεμ. Ο Ζερβές πέρυσι διασκέδασε και ενθουσίασε είναι αλήθεια με τα απίστευτου σαρκασμού αστεία του. Στα Όσκαρ που τα πραγματα είναι πιο σοβαρά και όλοι φοβερά κουμπωμένοι δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει αυτό. Aφήστε που δεν έχουν τον ίδιο σεβασμό με τα όσκαρ (θυμηθείτε μόνο την προπέρσινη απεργία των σεναριογράφων πως τίναξε τις Σφαίρες στον αέρα)

Δεν θα μπω στη λογική να κάνω κάποιες προβλέψεις γιατί ισχύει ότι έγραψα πιο πάνω. Με αυτές τις σκέψεις ως οδηγό θα περιμένω να δω το φετινό σώου των Σφαιρών αλλά και τις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ