ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Συναγερμός έχει σημάνει στην κινηματογραφική κοινότητα μετά από "διαρροή" από πρόσωπα που έχουν επαφή με το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η οποία κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό της τακτικής και της δραστηριότητας του Υπουργείου στο θέμα της κατάθεσης του κινηματογραφικού νομοσχεδίου προς ψήφιση μετά και τον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πιο αναλυτικά η φήμη που διέρρευσε κάνει λόγο για παραπομπή του νομοσχεδίου στις καλένδες ή σοβαρή μεταβολή σημαντικών πτυχών του σχεδίου νόμου μετά την πίεση και την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων του κινηματογραφικού χώρου καθώς η εντύπωση που αποκομίζουν από το περιβάλλον του Υπουργείου Πολιτισμού μετά την διαβούλευση είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία της κινηματογραφικής κοινότητας αντιδράει στην νομοθετική πρόταση που κατέθεσε προς διαβούλευση ο αρμόδιος Υπουργός. Ενδεικτική προς αυτό είναι και η χτεσινή ανακοίνωση της Εταιρίας Σκηνοθετών, που παρουσιάζει το σύνολο των κινηματογραφιστών να είναι αντίθετοι απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Λέγεται μάλιστα πως πιέσεις δε ακούνται μόνο προς το περιβάλλον του Υπουργείου άμεσα αλλά και έμεσσα μέσω των βουλευτών και ειδικότερα μέσω των βουλευτών της κυβερνητική παράταξης, οι οποίοι μέσα απο επικοινωνίες και διαβουλεύσεις με ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου (συνδικαλιστές ή μη) αποκομίζουν την εντύπωση πως το νομοσχέδιο δεν έχει απήχηση στους κινηματογραφιστές και άρα προβληματίζονται για την ψήφιση του ως έχει.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη και γενικότερα οι νέοι κινηματογραφιστές που θεωρούν την βάση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ως θετική και θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο κάποιων μικροβελτιώσεων και όχι ριζική άλλαγη σε ζητηματα που θέτει το Υπουργείο στο σχέδιο του. Μετά την συγκεκριμένη διαρροή πα΄ντως υπάρχει προβληματισμός και σε αυτή την πλευρά και δεν αποκλειέται προσεχώς να δούμε κάποια πιο δυναμική αντίδραση και εξέλιξη σε σχέση με πιθανή απόσυρση νομοσχεδίου.

Όλα αυτά βέβαια μεταφέρονται ως παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη και για οποιοδήποτε νεοτερο θα είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε κάθε εξέλιξη.

update 16.00μμ: Νέες πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τις προθέσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Συγκεκριμένα φτάνει το μήνυμα ότι οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν.

Πάντως η Εταιρία Σκηνοθετών έχει πάρει το όπλο της και μπουμπουνίζει κατά βούληση:

"Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εδώ και ένα χρόνο, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης της και σεβόμενη την αγωνία της πλειονότητας των συναδέλφων που για διάφορους λόγους προσχώρησαν στην «Ομίχλη», απέφυγε να απαντήσει στην λάσπη και τις ύβρεις του κρυφού πυρήνα των Ομιχλιστών, ο οποίος, κρυβόμενος πίσω από τους πολλούς, κήρυξε εμφύλιο με απώτερο σκοπό να μονοπωλήσει και να ελέγξει τον Κινηματογράφο σε όλο του το φάσμα. Έφτασε δε ο κρυφός αυτός πυρήνας στο σημείο να απειλεί και να υβρίζει, εν μέσω εκλογών, τον πολιτικό φορέα των Οικολόγων-Πράσινων επειδή, ύστερα από τη διαδικτυακή διαβούλευση του ΥΠΠΟΤ, αξιολόγησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κινηματογραφικό Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΤ πρέπει να αποσυρθεί".

Η ΕΕΣ "καλεί τους καλοπροαίρετους συναδέλφους της «Ομίχλης» να βγουν στο φως ώστε να γίνει δημόσια συζήτηση από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, όπου θα αναλυθούν οι παγίδες που κρύβει το Νομοσχέδιο και το τι διακυβεύεται".

Τα αίματα όντως άναψαν και έπεται συνέχεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ