Η "ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ" KAI H ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX!

Το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2010, θα απονεμηθεί στο Στρασβούργο σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα με τους Ευρωβουλευτές να επιλέγουν την ταινία που θεωρούν ως την καλύτερη για την Ενωμένη Ευρώπη φέτος.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται τα τελευταία χρόνια (από το 2007) από το Ευρωκοινοβούλιο και έχει σαν στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ευρωπαϊκού
κινηματογράφου στις 25 χώρες της Ε.Ε. (και όσες βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών δηλ. Ισλανδία, Λιχτεσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία).

Έτσι η ιδιαιτερότητα του LUX είναι ότι δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Αντ' αυτού καλύπτεται μέρος του κόστους διανομής της στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, καλύπτονται το κόστος υποτιτλισμού της νικήτριας ταινίας στις 23 επίσημες γλώσσες της Ένωσης καθώς και της προσαρμογής της για της ανάγκες όσων έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής ενώ χρηματοδοτείται και η εκτύπωση ενός αντιτύπου 35 χιλιοστών για κάθε κράτος μέλος.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλείου κλήθηκαν τον τελευταίο μήνα να δουν τις τρεις ταινίες σε ειδικές προβολές πριν ψηφίσουν για την νικήτρια. Οι τρεις ταινίες επίσης εξασφάλισαν μια ειδική προβολή στο Φεστιβάλ Βενετίας που έγινε το Σεπτέμβριο του 2010

Oι υποψήφιες ταινίες μιλούν για τους Ευρωπαίους και τις ταυτότητές τους, καλώντας το θεατή να αναζητήσει ο ίδιος τις ρίζες και τους δεσμούς του. Τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο βραβείο είχαν κερδίσει σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου όπως ο Φατιχ Ακίν και οι Αδερφοί Νταρντέν.

Φέτος στην τελική short list με τις τρεις επικρατέστερες για το βραβείο συμμετέχει και η Ελλάδα με την κοινωνική κωμωδία του Φίλιππου Τσίτου "Ακαδημία Πλάτωνος".



Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι οι ταινίες:

Die Fremde της Feo Aladag



Illegal του
Olivier Masset-Depasse





Δείτε περισσότερα στοιχεία για το LUX Prize στην επίσημη σελίδα του.

Εμείς να ευχηθούμε από καρδιάς στον Φίλιππο Τσίτο καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ