ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ ( ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ)


Πάνε σχεδόν 20 χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο Νίκος Γκάτσος έφυγε για εκείνο το μακρινό ταξίδι στον Σείριο, όπως θα το έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Και ακούγεται ίσως κλισέ αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια πως ο Γκάτσος υπήρξε ένας ποιητής τραγουδιών. Ένας ποιητής με μόνο μια συλλογή στην εργογραφία του, την "Αμοργό", αλλά τόσους πολλούς στίχους που πραγματικά το έργο του συνολικά άλλαξε την στιχουργική και το ελληνικό τραγούδι.

Εκπρόσωπος της περίφημης γενιάς του '30, κοινωνός του υπερρεαλισμού, γράφοντας μέσα σε μια νύχτα την "Αμοργό" προκάλεσε τον παλαιό κόσμο εκείνης της εποχής να δει με πιο καθαρή ματιά ότι ερχόταν. Κι όμως για τους κριτικούς τέχνης η Αμοργός ήταν ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο, σα να ήθελε ο ποιητής να εκθέσει τον εαυτό του στη χλεύη του κόσμου. Παρά την αρχική παρεξήγηση ο Γκάτσος σύντομα αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε για το ποιητικό του έργο,το οποίο έδινε υποσχέσεις για πολλές ανάλογες εκπλήξεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο μέλλον.

Κι όμως ο ποιητής δεν άγγιξε άλλο το σώμα της ποίησης παρά στράφηκε με την πυξίδα του στο τραγούδι και στην στιχουργική. Κερδίζοντας και πάλι την γενική εκτίμηση και δημιουργώντας έναν μύθο παντοτινό με στίχους που τους έμαθε εκτοτε όλη η Ελλάδα και τους σιγοτραγουδά σε κάθε περίσταση.

Γνωστή η φιλία του με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Οδυσσέα Ελύτη και άλλους εκπροσώπους της γενιάς του '30 και όχι μόνο. Για τον Χατζιδάκι ο Γκάτσος υπήρξε δάσκαλος και φίλος:
«Η σχέση μου με τον Γκάτσο μού διαμόρφωσε τον χαρακτήρα. Τον θεωρώ τον πιο σημαντικό άνθρωπο που γνώρισα στη ζωή μου, μετά τη μητέρα μου. Ο Γκάτσος μ' έφτιαξε πνευματικά».

Από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ως τα τέλη του '80 ο Νίκος Γκάτσος δημοσιοποίησε περίπου 340 στίχους του σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Χριστόδουλου Χάλαρη, Γιώργου Χατζηνάσιου, Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Χάρτινο το φεγγαράκι, Αθανασία, Άσπρο περιστέρι, Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου, Κεμάλ, Το δίχτυ, Ο Γιάννης ο φονιάς, Έλα σ’ εμένα, Νυν και αεί, Τ’ όνειρο καπνός, Είχα φυτέψει μια καρδιά, Το πρακτορείο, κλπ

Είναι αυτά τα τραγούδια που αγάπησε όλη η Ελλάδα. Αυτά τα τραγούδια που αποτελούν το υλικό μιας συναυλίας, φόρο τιμής στον Γκάτσο, σε ενορχήστρωση και επιμέλεια από τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, άλλον έναν σπουδαίο φίλο και μαθητή του Νίκου Γκάτσου. Η Έλλη Πασπαλά είναι η ερμηνεύτρια του αφιερώματος ενώ συμμετέχει δωδεκαμελής ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € (φοιτητικό), 20 €, 30 €, 40 €
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης & στην Πλατεία Αριστοτέλους ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2310 895 939
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2310 228 243, 2310 895 898 και 210 72 13 110




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ