ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"Son of Babylon" του Μοχάμεντ Αλ- Νταράντζι.
Μια από τις ταινίες του αφιερώματος
του 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
στους σύγχρονους Άραβες κινηματογραφιστές.


Αφιέρωμα στον σύγχρονο αραβικό κινηματογράφο σχεδιάζει για την 51η διοργάνωση του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα νέο στοίχημα για το Φεστιβάλ το οποίο μετά το άνοιγμα στην Άπω Ανατολή και στο Ιράν τη δεκαετία του '90 επενδύει τώρα στον αραβικό χώρο όχι μόνο προτείνοντας και προσεγγίζοντας μια σχετικά άγνωστη κινηματογραφία αλλά εγκαινιάζοντας και μια νέα συνεργασία με τα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ντόχα και του Άμπου Ντάμπι. Κύριαρχη θέση σε αυτό το αφιέρωμα καταλαμβάνει το έργο του Ιρακινού Μοχάμεντ Αλ-Νταράτζι, σκηνοθέτης που στο παρελθόν είχε καταφύγει στην Ευρώπη για να γλυτώσει τις διώξεις του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν και το 2003 επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναδείξει το νέο κατακερματισμένο πρόσωπο της.

Στο διεθνές πρόγραμμα του το Φεστιβάλ μέχρι στιγμής δεν τα πάει κάθολου άσχημα. Είμαι σίγουρος πως σύντομα θα γράφουμε και άλλες τέτοιες καλές ειδήσεις που προκύπτουν από δελτία τύπου του Οργανισμού. Σαφης η πρόθεση του Δ.Εϊπίδη να επενδύσει στην Ασία, κίνηση που στο παρελθόν ως διευθυντής των Νέων Οριζόντων αλλά και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον οδήγησε σε φλέβα χρυσού.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?

Ερωτηματικό όμως παραμένει τι θα γίνει με τον ελληνικό κινηματογράφο. Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε έναν απολογισμό για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από το τωρινό κυβερνητικό σχήμα. Η παρουσίαση, διαβούλευση και ψήφιση του νέου κινηματογραφικού νόμου θεωρείται για ακόμη μια φορά προτεραιότητα. Αληθεύει λοιπόν πως η αγωνία της δίοικησης για τον κινηματογραφικό νόμο και την πρόθεση κατάθεσης και συμμετοχής των κινηματογραφιστών στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο κατακόρυφο σε βαθμό που αν αυτή η κατάσταση με την παραπομπή του θέματος στις καλένδες συνεχιστεί ο καλ. διευθυντής σχεδιάζει σύντομα να απευθύνει, όπως συνέβη και πέρυσι με την κα Μουζάκη, δημόσια έκκληση προς τους Έλληνες κινηματογραφιστές να ανέβουν καλή τη πίστη στην Θεσσαλονίκη με τις ταινίες τους?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ