Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ

Ο Γ. Λάνθιμος με το βραβείο
της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ας ευχηθούμε ολόψυχα να τον δούμε
τον επόμενο Φεβρουάριο σε μια αντίστοιχη φώτο
με το Όσκαρ ανά χείρας


Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, σύμφωνα με το Variety, θα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας στα Όσκαρ 2011 στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας. Να υπενθυμίσουμε πως με βάση βέβαια το ισχύον νομικό πλαίσιο η ταινία που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε αυτό τον σπουδαίο θεσμό είναι αυτή που θα κέρδιζε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2009. Επειδή όμως ουσιαστικά τα Κρατικά Βραβεία μας τελείωσαν, το ρόλο αυτό ανέλαβε η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου η οποία στην πρώτη απονομη, που έκανε τον περασμένο Μαϊο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πρότεινε για τα Όσκαρ 2011 τον Κυνόδοντα, ταινία που είχε διακριθεί κιόλας σε αυτή την ιστορική πρώτη απονομή. Αυτή η κίνηση θεωρητικά σημαίνει άλλο ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις των κινηματογραφιστών για το Υπουργείο, το οποίο ακόμη δεν έχει παρουσιάσει το πολυσυζητημένο κινηματογραφικό νομοσχέδιο αν και η εκτίμηση ήταν πως μέσα στον Σεπτέμβριο αυτό θα είχε ολοκληρωθεί.

Ο Κυνόδοντας έχει κερδίσει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο πάραλληλο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάνες το 2009, αλλά και θετικών κριτικών σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να φτάσει στην short list των 5 επικρατέστερων για το Όσκαρ. Νομίζω πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η δυναμική της ταινίας σχεδόν ένα χρόνο μετά τις Κάνες και με τον συναγωνισμό να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος. Του ευχόμαστε ολόψυχα να τα καταφέρει, αν και όπως κάθε χρόνο οι προτάσεις πολλών χωρών είναι πολύ καλές.

Update 24-09-2010: Διαβάζω σήμερα στο Βημα το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζουμπουλάκη για τον τρόπο και την διαδικασία που ο Κυνόδοντας πήρε τελικά το εισητήριο για τα Όσκαρ. Αντιγράφω επι λέξει:

"Η ταινία επιλέχθηκε παμψηφεί χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που συστήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό. Μέλη ήταν ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος (πρόεδρος), ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης (αντιπρόεδρος), ο διανομέας Γιώργος Τζιώτζιος, η λέκτορας του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Αδάμου, ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσος Μπουλμέτης , ο σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος".

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=356398&dt=24%2F09%2F2010#ixzz10QStQK6b

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ