Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



Με ένα αφιέρωμα στον Απιτσατπόνγκ Βερεσεθεκούλ ανοίγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον χορό των ενημερώσεων για τη φετινή 51η διοργάνωση του, η οποία όπως έχουμε ήδη γράψει θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη (3-12/12). Ήταν σχεδόν αναμενόμενο και το είχαμε γράψει σε προηγούμενο post, όπως επίσης είχαμε περιγράψει και το προφιλ του δημιουργού, που γνωρίζει την Θεσσαλονίκη από παλαιότερες επισκέψεις του στα πλαίσια των "Ημερών Ανεξαρτησίας". Το 2002 είχε κερδίσει μάλιστα το Χρυσό Αλέξανδρο για την ταινία του "Αιώνια δικός σου".

Κατά τα λοιπά το Φεστιβάλ ήδη ετοιμάζει και το υπόλοιπο πλάνο του για τον Δεκέμβρη, που σαν διοργάνωση δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα Φεστιβάλ της χλίδας και των κόκκινων χαλιών. Ο αριθμός των ταινιών που θα προβληθουν εκτιμάται πως θα μειωθεί αισθητά, όπως και το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων και αφιερωμάτων του Φεστιβάλ. Το ερώτημα βέβαια παραμένει για το τι θα γίνει με την συμμετοχή των ελληνικών ταινιών. Νομοσχέδιο ακόμη δεν ψηφίστηκε...

ΧΙΤΣΚΟΚ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ




Το Φεστιβάλ όμως δείχνει να επανέρχεται και στην ετήσια δραστηριότητα του ανακοινώνοντας ήδη δύο από τα αφιερώματα του. Το πρώτο ξεκινά από 16 Σεπτεμβρίου 2010 και έχει να κάνει με την προβολή τεσσάρων ταινιών του Αλφρεντ Χιτσκοκ (Στη σκιά των 4 γιγάντων, Δεσμώτης του Ιλλίγου, Σιωπηλός Μάρτυρας, Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως) και το δεύτερο εγκαινιάζει την συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και αφορά την προβολή ταινιών που σχετίζονται με τον Ισπανικό Εμφύλιο. Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει την παρουσίαση του στην Αθήνα στις 7-13 Οκτωβρίου ενώ στην Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 21-27 Οκτωβρίου. Όσο για το Μουσείο Κινηματογράφου θα πούμε κάποια πράγματα περισσότερα αύριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ