Ο ΓΚΟΝΤΑΡ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΟΣΚΑΡ!

Αυτή την στιγμή η είδηση του επιδεικτικού γραψίματος Γκοντάρ προς την οσκαρική Ακαδημία είναι πρώτη είδηση μαζί με τα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο στα πολιτιστικά ένθετα (και όχι μόνο) όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν δύο εβδομάδες η Ακαδημία ανακοίνωσε πως θα δώσει τιμητικό Όσκαρ σε τέσσερις προσωπικότητες της έβδομης τέχνης. Τον δημιουργό και παραγωγό Κόπολα, τον ηθοποιό Γουάλας, τον ιστορικό τέχνης Μπραουνλόου και τον δημιουργό Γκοντάρ. Λεπτομέρειες για το γεγονός μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όλοι οι τιμώμενοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Τομ Σέρακ. Όλοι επίσης αποδέχτηκαν με ευχαρίστηση την τιμή ου θα τους γινει. Όλοι? Όχι και όλοι! Έναν από αυτούς τον έψαχναν απελπισμένα και δεν τον έβρισκαν αν και δοκίμασαν όλους τους πιθανούς τρόπους προσέγγισης. Τελικά μετά από δύο και κάτι εβδομάδες ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ ενημερώθηκε ότι τον περιμένουν το Νοέμβριο στο Λος Άντζελες για μια ειδική τελετή μαζί με τους άλλους τρεις ώστε να απολαύσει αυτής της υψηλής τιμής.

Κι όμως ο Γάλλος σκηνοθέτης δεν θα παραστεί σε αυτή την ειδική τελετή αλλά θα αποστείλει αντιπρόσωπο του να παραλάβει το βραβείο! Αιτία? Αφενός η απογοήτευση του που η τιμή του δεν θα είναι μέρος του μεγάλου σώου των Όσκαρ αλλά μια μικρή σεμνή τελετή μεταξύ φίλων και συγγενών και αφετέρου η αδιαφορία του για μια τόσο ταλαίπωρη διαδικασία για το τίποτα. "Είναι πολύ μεγάλος για ένα τέτοιο ταξίδι και χωρίς κανένα αντίκρισμα" δηλώνει η συμβία του Αν Μαρί Μιβιλ.

Η αλήθεια είναι ότι η Ακαδημία πήρε ένα ρίσκο αποφασίζοντας να τιμήσει τον Γκοντάρ. Το 2007 όταν η Ευρωπαϊκή Ακαδημία θέλησε να τιμήσει τον Γάλλο δημιουργό ανάλογα εκείνος έστειλε μια επιστολή στην όποια έγραφε "δεν έχω κάνει καμία καριέρα για να αξίζω κάτι τέτοιο". Πρόσφατα δεν παρέστη ούτε στην πρώτη προβολή της νέας του ταινίας στις Κάνες με τίτλο "Σοσιαλισμός" διαμαρτυρόμενος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από την Ε.Ε. και τα διεθνή ΜΜΕ.

Στην Αμερική τώρα σχολιαστές αναφέρουν πως η απόφαση της Ακαδημίας να ξεκολλήσει το τιμητικό Όσκαρ από την υπολοιπη τελετή βρίσκει την πρώτη πληρωμένη απάντηση της. Δεν αποκλείουν στο μέλλον ανάλογου είδους μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις και από άλλους βετεράνους του κινηματογράφου. Η γαλλική εφημερίδα Liberation πάντως αναφέρει πως θα ήταν καλύτερα η αμερικάνικη Ακαδημία να βγάλει τον Γκοντάρ από το κάδρο της βράβευσης για έναν απλό λόγο: "Ο λόγος του Γκοντάρ" , αναφέρει η εφημερίδα, "είναι μια μυστηριώδης περιπέτεια στην χώρα του Λόγου. Θα είχε λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν μετρούσαμε τις αντιδράσεις του αμερικάνικου ακροατηρίου πάνω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο."

Update 08/08/2010 (βράδυ) : Φαίνεται πως η Ακαδημία μάλλον γλύτωσε τα χειρότερα. Μπροστά στο σούσουρο που δημιουργήθηκε σήμερα δημοσιοποίησε πριν από λίγο την επιστολή απάντησης του Γκοντάρ προς την πρόσκληση της Ακαδημίας για την τελετή απονομής του τιμητικού Όσκαρ που απεστάλη προς τον πρόεδρο της Τομ Σέρακ μέσω ενός συνεργάτη του και στην οποία αφού ευχαριστεί για την μεγάλη τιμή δηλώνει πως αν του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του το βρίσκει πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι το μακρινό Λος Άντζελες για να παραστεί στην σεμνή τελετή. Godard le fou!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ