ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 45ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Ο Δημήτρης Μαραμής στις 27 Σεπτεμβρίου στα Δημήτρια


Με πανηγυρική διάθεση αλλά και ελαφρά συγκίνηση έγινε σήμερα η αποχαιρετιστήρια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο παρουσίαση των 45ων Δημητρίων. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με τον συνεργάτη του και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βασίλη Γάκη έκανε την παρουσίαση της φετινής (τελευταίας για τον ίδιο ως Δήμαρχο όπως τόνισε) διοργάνωσης που ελαφρώς συμμαζεύτηκε σε ότι αφορά τα οικονομικά και το άπλωμα των εκδηλώσεων.

Με διάρκεια κάτι παραπάνω από δύο μήνες και προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ (ελαφρά χαμηλότερο από πέρυσι που είχε φτάσει το 1,3 εκ) η δημοτική αρχή θέλησε να αναδείξει το γεγονός της περιστολής δημοσίων δαπανών αρχής γενομένης από τον χώρο παρουσίασης του φετινού προγράμματος που δεν ήταν κάποια πολυτελής σάλα ξενοδοχείου ή εστιατορίου (όπως ίσως συνέβαινε άλλες φορές) αλλά το νέο δημαρχιακό μέγαρο, χώρος που θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό από τις φετινές εκδηλώσεις.

Στο δια ταύτα η θεματική των φετινών Δημητρίων δεν διαφέρει σε τίποτα από ότι συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Αθηναϊκοί θίασοι, μεγάλες συναυλίες με φίρμες του εξωτερικού και μια εσανς τοπικής παρέμβασης. Είναι φυσικά αδιάφορο για τους πιτσιρικάδες που θα δουν τους Prodigy ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει υπό την αιγίδα των Δημητρίων την συναυλία της αγγλικής μπάντας. Το ίδιο αδιάφορο για τους θεατρόφιλους είναι ότι τα Δημήτρια έχουν στον κατάλογο τους παραστάσεις όπως το "Μαράν Αθά" ή τη "Γυναίκα της Πάτρας", γεγονότα που έτσι κι αλλιώς θα τα βλέπαμε στην Θεσσαλονίκη. Και ουδείς σαστίζει στο άκουσμα του ερχομού της Έμμας Σάπλιν πολύ απλά γιατί την έχουμε ξαναδει στην Ελλάδα.

Φυσικά θα βρείτε στο πρόγραμμα πολλά και ενδιαφέροντα. Εγώ ήδη ξεχωρίζω την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή που μαζί με την Κορίνα Λεγάκη παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πάνω στην πλούσια διαδρομή του μελοποιόντας Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη αλλά και τα υπέροχα τραγούδια που συνέθεσε πάνω στους στίχους του Σ. Τριβιζά (όπως το Σκηνές από βουβή ταινία).

Λείπει όμως το στίγμα, το ύφος, ο χαρακτήρας μιας γιορτής που γεννιέται μέσα από την πόλή, αποδίδεται στους ανθρώπους της και αποκτάει δυναμική προσελκύσης και επισκεπτών. Αυτή η προβληματική έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς θα γίνει τελικά το 2012 για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της πόλης, γεγονός που αρχικά απασχόλησε την τωρινή απερχόμενη δίοικηση του Δήμο. Έχουν οι τωρινοί υποψήφιοι δήμαρχοι προτάσεις για τον πολιτισμό? Γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πεδίο που μπορεί να αποδώσει στον ίδιο τον Δήμο και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ανάπτυξη και τουρισμό? Ή μήπως θα αποκτήσουμε μετά το γεννέθλιο των 2300 ετών, την πολυθρύλητη Πολιτιστική και την άκαρπη υποψηφιότητα για EXPO άλλη μια χαμένη ευκαιρία? Δεν γράφω κάτι πρωτοτυπο αλλά ίσως θα άξιζε τον κόπο αυτή η κουβέντα να γίνει πλέον πολύ ανοιχτά και να απασχολήσει όλους μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ