ΕΡΧΕΤΑΙ Η 66η ΜΟΣΤΡΑ


Το ανακοίνωσα ως είδηση με κάποιες λεπτομέρειες στην χτεσινή ραδιοφωνική εκπομπή αλλά δεν πρόλαβα να το σχολιάσω και και να δώσω και κάποια στοιχεία στο ιστολόγιο. Με μικρή καθυστέρηση λοιπόν ας γίνουν τώρα όλα αυτά:


2 με 12 Σεπτεμβρίου λοιπόν είναι η φετινή 66η διοργάνωση του αρχαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ που γίνεται στην Βενετία. Με 70 παγκόσμιες πρώτες (ταινίς που έρχονται τόσο από την Ευρώπη, όσο από την Ευρώπη αλλά και την αγαπημένη των Ιταλών Ασία).

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά φανερώνει και το άγχος των διοργανωτών να κρατήσουν την λάμψη και το γκλάμουρ που πέρυσι στερήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Κάποιες από τις ταινίες μάλιστα που αναμενόταν να κάνουν την πρεμιέρα τους στην Βενετία προτίμησαν τελικά άλλους προορισμούς (καλή ώρα ο Μάρτιν Σκορτσέζε και η νέα ταινία του "Shutter Island", που κάποιοι εξ Αμερικής λένε ότι μπορεί να την δούμε να φτάνει μέχρι τα Όσκαρ του 2010).

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν σίγουρα τα ονόματα των Τορνατόρε, Φατιχ Ακίν, Πατρις Σερώ, Κλαιρ Ντενί, Βέρνερ Χερτζογκ (ο επίσημος καλεσμένος του 50ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Μικέλε Πλασίντο, Ζακ Ριβέτ, Μαικλ Μουρ (και σίγουρα θα γίνει τρελός χαβάς με το νέο του ντοκιμαντέρ που μιλάει για την οικονομική ύφεση στην Αμερική).

Εκτός συναγωνισμού θα περάσουν από το Λίντο σκηνοθέτες όπως οι Στήβεν Σόντερμπεργκ και Όλιβερ Στόουν ενώ η κριτική επιτροπή φέτος από απαρτίζεται από τους Ανγκ Λι (πρόεδρος), Λιλιάνα Καβάνι, Τζο Ντάντε (που τον θυμηθήκαν?), Ανουράγκ Κασιαπ, Λουτσιάνο Λιγκάμπουε. Αν κατάλαβα καλά το φετινό μεγάλο αφιέρωμα και τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης αφορά την εταιρία ΠΙΞΑΡ και τον σκηνοθέτη της Τζον Λάσιτερ.

Φυσικά η Ελλάδα είναι απούσα από την Μόστρα. Μπορεί να καμαρώνουμε που οι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στο εξωτερικό (σε μικρομέγαλα αλλά σημαντικά φεστιβάλ τύπου Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο, Ρόττερνταμ) και χαιρόμαστε που κάποιες (όπως ο Κυνόδοντας του Λάνθιμου) κερδίζουν και διακρίσεις κάνοντας γνωστή την Ελλάδα στον κινηματογραφικό χάρτη αλλά είναι άσχημο να μην παρουσιάζεις ούτε μισό από το νέο υλικό σου σε μια τέτοια διοργάνωση και μάλιστα σε μια στιγμή που ο διοργανωτής ζορίζεται με τον θείο από την Αμερική (που με την σειρά του ζορίζεται με την οικονομική κρίση) και ψάχνει νέες προτάσεις για να γεμίσει το πρόγραμμα του. Θέλω να πω ότι σε κάθε περίπτωση και μετά από τόση κουβέντα για new grrek wave και τα σχετικά, την ευκαιρία που σου δίνεται πρέπει να την αρπάζεις απ' τα μαλλιά...

Αναλυτικά το πρόγραμμα και πληροφορίες για την φετινή Μόστρα δείτε το site της διοργάνωσης αλλά και στο site των ΝΕΩΝ όπου ο Δημ. Δανίκας σχολιάζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ